Elektronik

Mattermos BĂ€st i Test 2022

En riktigt bra mattermos kan hÄlla maten varm eller kall i flera timmar, vilket gör den suverÀn att ta med sig pÄ lÄnga resor eller för att hÄlla lunchen varm pÄ jobbet. Mattermosar Àr ocksÄ perfekt för picknickar och middagar dÀr du kanske inte har tillgÄng till kylskÄp. Det Àr bara att packa in maten i en mattermos sÄ hÄller den sig frÀsch tills du Àr redo att Àta.

Vi har sammanstÀllt och jÀmfört Ärets bÀsta mattermosar för varm (och kall) mat i olika storlekar, och hÀr ser du resultatet:

XL
klean kanteen tkcanister 946ml
5/5

HĂ„ller Maten Varm i 11 h & Kall i 45 h

Stor
5/5
SuperpopulÀr Mattermos med Grym VÀrmehÄllning
Mellan
4.9/5
HÄller InnehÄllet Varmt i 7 Timmar & Kallt i 25 Timmar
Liten
4.9/5

Bra Robust & Slitstark Mattermos i Rostfritt StÄl

Köpguide: Mattermos BÀst i Test

NĂ€r du alltid Ă€r pĂ„ sprĂ„ng Ă€r det lĂ€tt att fĂ„ för vana att stanna till för en snabbmat, men att förlita sig pĂ„ snabbmat kan ocksĂ„ bli dyrt – bĂ„de kalori- och pengamĂ€ssigt. Med rĂ€tt mattermos Ă€r det lĂ€tt att ta med sig hemlagad mat till kontoret, skolan eller pĂ„ en bilresa.

TÀnk pÄ Detta nÀr du Köper en Mattermos

Men med sÄ mÄnga olika mattermosar pÄ marknaden kan det vara svÄrt att veta vilken man ska köpa. Vi tÀnker att vi nu ska hjÀlpa dig med detta.

HÀr Àr nÄgra saker att tÀnka pÄ nÀr du köper en mattermos:

Storlek pÄ Mattermosen

Du bör se till att termosflaskan Àr tillrÀckligt stor för att rymma all mat som du vill ta med dig, men inte sÄ stor att den blir skrymmande och svÄr att bÀra. TÀnk pÄ hur mycket mat du vanligtvis Àter pÄ en dag och vÀlj en termos som rymmer den mÀngden.

Storleken bestÀms av mattermosens kapacitet. En mattermos pÄ 500 ml rymmer ungefÀr tvÄ koppar mat, medan en termos pÄ 1 liter rymmer fyra koppar. Om du vanligtvis Àter tre mÄltider om dagen vill du dÀrför ha en termos pÄ 1 liter.

Material

De flesta mattermosar Àr tillverkade av antingen glas, plast eller rostfritt stÄl. Glas Àr ett bra val om du vill kunna se din mat, men det kan vara brÀckligt och Àr inte idealiskt att ta med sig pÄ resan. Rostfritt stÄl Àr mer hÄllbart och gÄr inte sönder om du tappar den, men det gör att du inte kan se maten inuti.

En mattermos i plast Àr en bra kompromiss mellan de tvÄ materialen. Den Àr hÄllbar och lÀtt, och mÄnga modeller har genomskinlig plast sÄ att du kan se maten.

NÀr du har barn mÄste du vara försiktig med vilket material du vÀljer till din termos. Vissa material kan vara skadliga om de intas, sÄ se till att du vÀljer en mattermos i rostfritt stÄl eller glas som Àr lÀmplig för livsmedel.

Isolering

Det Àr isoleringen som hÄller maten varm eller kall, sÄ vÀlj en mattermos med bra isolering. En dubbelvÀggad mattermos i rostfritt stÄl hÄller maten varm eller kall i flera timmar, vilket gör den perfekt att ta med dig pÄ lÄnga resor.

Isoleringen spelar en viktig roll för hur mycket vÀrme eller kyla maten förlorar med tiden. Ju bÀttre isoleringen Àr, desto lÀngre hÄller maten den önskade temperaturen. Termosar med vakuumförseglad isolering Àr det bÀsta valet för att hÄlla maten varm eller kall.

Locket

Ett bra lock förseglar tÀtt för att hÄlla vÀrmen eller kylan inne, och det ska vara lÀtt att öppna och stÀnga. Vissa lock har till och med en inbyggd sked, vilket kan vara praktiskt nÀr du Àr pÄ sprÄng.

NÀr du vÀljer en mattermos, se till att du vÀljer en med ett lock som sluter tÀtt. En bra förslutning Àr nödvÀndig för att hÄlla vÀrmen eller kylan inne, och den hjÀlper ocksÄ till att förhindra lÀckage. Det bÀsta vore om locket ocksÄ Àr lÀtt att öppna och stÀnga, sÄ att du inte behöver pilla med det nÀr du försöker Àta.

Priset

Priset pÄ mattermosar för mat kan variera frÄn cirka 150 kr till 500 kr eller mer. Det viktigaste Àr att vÀlja en termos som passar dina behov och din budget. Om du bara kommer att anvÀnda den ibland behöver du förmodligen inte lÀgga mycket pengar pÄ en högklassig mattermos. Men om du planerar att anvÀnda den dagligen Àr det vÀrt att investera i en termos av god kvalitet som hÄller i flera Är.

5 Fördelar med en Mattermos

En mattermos kan vara ett bra komplement till din köksutrustning eftersom den har mÄnga fördelar.

HÀr Àr nÄgra andra fördelar med att Àga en mattermos:

 1. Spara pengar

Om du ofta Àter ute eller köper lunch pÄ jobbet kan en mattermos hjÀlpa dig att spara pengar. Du kan packa din lunch och ta den med dig, vilket blir mycket billigare Àn att köpa lunch varje dag.

Det kan vara dyrt att Àta ute, sÄ att ta med sig lunch kan hjÀlpa dig att spara pengar. En mattermos hÄller din lunch varm eller kall tills du Àr redo att Àta, sÄ att du kan njuta av en god och hÀlsosam mÄltid utan att spendera mycket pengar.

 1. Ät nyttigare

NÀr du har en termos av god kvalitet kan du ta med dig dina hÀlsosamma mÄltider vart du Àn gÄr. Det Àr bra för bÄde din hÀlsa och din plÄnbok! IstÀllet för att frestas av ohÀlsosamma snabbmatsalternativ kan du packa med dig en nÀringsriktig och lÀcker mÄltid som du kan njuta av nÀr du Àr pÄ sprÄng.

 1. Minska avfallet

Om du Àr trött pÄ att slÀnga pengar pÄ engÄngsbehÄllare i plast kan en mattermos hjÀlpa dig att minska avfallet. Du kan packa din lunch i en ÄteranvÀndbar behÄllare, vilket bidrar till att minska mÀngden plastavfall som hamnar pÄ soptippen.

 1. HĂ„ll dig Ă„terfuktad

En mattermos kan ocksÄ anvÀndas för att förvara drycker som vatten, juice eller iste. Detta Àr ett utmÀrkt sÀtt att hÄlla sig vÀtskekopplad under hela dagen, sÀrskilt om du arbetar eller trÀnar.

 1. HÄller maten frÀsch

En riktigt bra mattermos kan hjÀlpa dig att hÄlla maten frÀsch i flera timmar.

Tips för SÀkerhet & Skötsel av Termosar

Slutligen tÀnkte vi gÄ igenom nÄgra tips angÄende skötsel och sÀkerhet av din nya mattermos:

 • Innan du anvĂ€nder din mattermos ska du lĂ€sa igenom skötsel- och sĂ€kerhetsinstruktionerna. Detta hjĂ€lper dig att anvĂ€nda din termos pĂ„ rĂ€tt sĂ€tt och undvika eventuella olyckor.
 • Var försiktig sĂ„ att du inte överfyller termosflaskan. Om den Ă€r för full kan innehĂ„llet lĂ€cka ut eller mattermosen gĂ„ sönder.
 • HĂ€ll inte varma vĂ€tskor i en kall mattermos, eftersom det kan leda till att termosen gĂ„r sönder. FörvĂ€rm alltid termosen med varmt vatten innan du lĂ€gger i varm mat eller dryck.
 • Undvik att hĂ€lla kalla vĂ€tskor i en varm mattermos, eftersom detta kan leda till att termosen gĂ„r sönder. FörvĂ€rm alltid termosen med kallt vatten innan du lĂ€gger i kall mat eller kalla drycker.
 • LĂ€gg aldrig kolsyrade drycker i en mattermos, eftersom detta kan leda till att termosen gĂ„r sönder. Trycket frĂ„n kolsyran kan byggas upp och fĂ„ termosen att gĂ„ sönder eller lĂ€cka.
 • StĂ€ll aldrig in termosflaskan i mikrovĂ„gsugnen, eftersom den dĂ„ kan gĂ„ sönder. MikrovĂ„gsugnen vĂ€rmer upp metallen i termosen, vilket kan fĂ„ den att gĂ„ sönder eller lĂ€cka.
 • StĂ€ll aldrig termosflaskan i diskmaskinen, eftersom den dĂ„ kan gĂ„ sönder. Diskmedlet och de höga temperaturerna kan skada termosflaskan och göra att den gĂ„r sönder eller lĂ€cker.
 • Var försiktig sĂ„ att du inte tappar termosflaskan, eftersom den dĂ„ kan gĂ„ sönder. Metallen kan böjas eller bucklas, vilket kan leda till att termosen gĂ„r sönder eller lĂ€cker.Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button