Hem & Trädgård

Hur Länge Håller ett Båtbatteri?

Båtbatterier kan vara dyra, men om du vet hur du tar hand om dem på rätt sätt så förlänger du deras livslängd vilket kan spara mycket frustration…och pengar!

Livslängd på ett Båtbatteri

De flesta båtbatterier håller i allt från 2 till 5 år beroende på hur väl du sköter dem. De flesta batterier har ett års garanti, men dyrare batterier kan ha upp till tre års garanti.

I den här artikeln får du lära dig hur du tar hand om marinbatterier på rätt sätt och hur du kan få din båts batterilivslängd att hålla så länge som möjligt!

Därför Dör ett Båtbatteri

Den enskilt mest förbisedda faktorn för att hålla båtens batterier friska, fungera korrekt, leverera rätt effekt och leva så länge som möjligt är renlighet.

Smuts, damm, salt eller någon annan typ av skräp som ligger ovanpå batteriet kan leda till att batteriet töms av sig självt. Det är sant! Prova själv att ta en batterispänningsmätare till batteripolen och du kommer märka att den visar 12 volt. Om du sedan sätter den röda mätarkabeln i mitten av batteriet. (Där det fanns skräp närvarande) kommer mätaren att visa en förlust.

Du kan förlora mycket spänning bara över smutsen på batteriet. Det är inte heller bara just den testade platsen. Om du testar över hela batteriet kommer det konstanta avdraget att kvarstå.

När batterier åldras finns det flera komponenter som slits ut och i slutändan blir sämre. (Även när man rengör batteriets ovansida).

Genom att hålla batteriets ovansida ren kan vi dock se till att det inte blir något slöseri med dränering. Det här tipset kan genomföras omedelbart. Se till att batteriets toppar är gnistrande rena!

Så ofta bör du Ladda ett Båtbatteri

Om du vill att dina båtbatterier ska hålla längre så måste de laddas. Det finns många olika typer av laddare, allt från båtladdare ombord till vanliga batteriladdare. Det viktigaste att komma ihåg med alla inställningar är den strömstyrka som du sätter in i batteriet.

Många batterier går sönder på grund av att de har överladdats. Detta händer när laddarna i princip “kokar” batteriet tills det inte längre håller laddning. Detta är vanligast i båtar med inbyggda batteriladdare. Även om det också kan hända om motorns laddningssystem också misslyckas.

Om du ska lämna en laddare ansluten till ett batteri under en längre tid är det viktigt att använda en laddare med riktigt låg ampereffekt, till exempel en 2-ampere laddare. Detta förhindrar att batteriet kokar. Om du lämnar batteriet med en laddare med 10, 12 eller 15 ampere riskerar du att koka det och få det att gå sönder mycket tidigare än det borde.

Dessutom vill du aldrig låta batteriladdaren vara ansluten till batterierna och vara påslagen hela tiden. Den bästa metoden är att använda laddaren under en dag eller två. Och sedan lämna den okopplad i en vecka eller två. Laddningar i cykler på detta sätt kan förlänga batteriets livslängd avsevärt och förhindra överladdning. De flesta nya laddare har iofs. sensorer inbyggda som är utformade för att förhindra överladdning när de är fulla. Men dessa sensorer misslyckas ofta när laddaren är några år gammal så lita inte för mycket på detta.

Så Länge håller ett Båtbatteri Laddning

Hur ofta använder du din båt? Om du använder din båt regelbundet kommer motorerna att ladda batterierna och det finns inget större behov av att använda en batteriladdare. De flesta motormätare visar spänningsutgången för ditt batteri och om det laddar eller inte.

Du kan också kontrollera om motorn laddar batteriet genom att sätta din mätare på det medan motorn går. När du kontrollerar bör du se någonstans runt 14 volt när motorn är igång. (Ibland något mer eller mindre beroende på motorns varvtal samt motorns ålder). Om du drar fram gaspedalen bara en liten bit bör du se spänningen stiga stadigt lite mot 14 volt.

Vad du INTE vill se är 15 eller 12 volt. Det betyder att din motor antingen överladdas eller inte laddas alls! I båda fallen slits batteriet ut och dess livslängd förkortas.

Byte och Underhåll av ett Båtbatteri

Ett snabbt tips om hur du byter batterier i din båt:

När du byter dem rekommenderar vi att du kopplar ihop alla anslutningar till batteripolerna med en dragkedja. På så sätt glöms inte en jordkabel bort när du sätter anslutningarna på det nya batteriet. Detta förhindrar också att du ansluter terminalerna baklänges, vilket kan leda till allvarliga motorskador!

Om du bor i ett kallare klimat och måste övervintra din båt bör du ta ut batterierna ur båten och förvara dem i ett garage eller på någon annan ganska varm plats under säsongen. Detta är bra eftersom det definitivt bidrar till att förlänga batteriernas livslängd.

Om du vill ta det ett steg längre så kan du koppla in batterierna till en automatbatteriladdare och hålla dem undan från det kalla vädret. När den varma säsongen kommer kan du sätta tillbaka dem i båten.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button