Sport & Fritid

Långfärdsskridskor Test 2023

Att hitta rätt långfärdsskridskor kan vara en utmaning, men vi är här för att hjälpa dig! I den här artikeln kommer vi att guida dig genom vår testprocess och presentera fyra av våra favoritmodeller på marknaden just nu. Vi har testat och utvärderat varje skridsko baserat på komfort, stabilitet, glid och mycket mer! Oavsett om du är nybörjare eller erfaren skridskoåkare, kan du vara säker på att hitta perfekta skridskor som passar dina behov.
Bäst i Test

Lundhags T-Skate Pro

4.9/5
Premium
4.9/5
Prisvärda
4.6/5
Bonus
4.5/5
4.9/5

Vid användning av Lundhags T-Skate Pro, kände vi att dessa långfärdsskridskor erbjuder bekväm passform och en överlägsen glidupplevelse på isen. Skridskorna är inte bara stabila, men också utmärkt balanserade tack vare låg tyngdpunkt och breda skenor. Den är justerbar i längdled för NIS-bindningar och gjorde det enkelt att anpassa passformen och förbättra övergripande komfort.

Lundhags T-Skate Pro långfärdsskridskor har även en mycket robust konstruktion som tål att användas under långa sträckor och varierande förhållanden. Bindningar av hög kvalitet och den effektiva klickmekanismen gör det enkelt att fästa och ta av skridskorna med minimal ansträngning.

 • Bekväm passform
 • Överlägsen glidupplevelse
 • Robust konstruktion
 • Stabila och välbalanserade skridskor
 • Justerbar i längdled för NIS-bindningar för bättre komfort
 • Högkvalitativa bindningar och klickmekanism
 • Kan vara dyr för nybörjare

Sammanfattningsvis är Lundhags T-Skate Pro långfärdsskridskor ett utmärkt val för dig som söker en högpresterande och hållbar skridsko. Den välbalanserade konstruktionen gör den lämplig för både amatörer och mer erfarna åkare. Även om priset kanske känns högt för nybörjare, är det verkligen en investering värd att överväga för att få kvalitet och långvarig prestanda.

4.9/5

Under våra tester av Zandstra Blade with Binding långfärdsskridskor upptäckte vi att de erbjuder en smidig och följsam åktur på isen. Den stabila konstruktionen med en kraftig skena gör skridskorna lämpliga för både träning och längre turer. Bindningssystemet är enkelt att justera, vilket ger en bekväm passform och bra kontroll under åkningen.

Det var också imponerande att de var lätta att använda, tack vare deras snabbspänne som gör det möjligt att ta på och av skridskorna snabbt och smidigt. Det enda negativa vi upplevde var att skridskorna kanske inte är det mest prisvärda alternativet, men den höga kvaliteten och prestandan motiverar priset.

 • Stabil konstruktion
 • Kraftig skena
 • Bekväm passform med enkel justering
 • Lätta att använda tack vare snabbspännet
 • Priset kan uppfattas något högt

Zandstra Blade with Binding långfärdsskridskor är ett premium-alternativ som kan vara värt att överväga för dig som värderar stabilitet och prestanda. Även om priset kan vara avskräckande för vissa, är det ett kvalitetsalternativ för dig som vill ha det bästa av det bästa.

4.6/5

Under vårt test av OAC Prophet Långfärdsskridskor upptäckte vi att de erbjuder en skön känsla på isen och förmågan att köra på länge utan större ansträngning. Den kompakta och lätta designen skapar en användarvänlig upplevelse. Detta, kombinerat med dess förmåga att fästa lätt på de flesta pjäxor, gör dem till en riktigt bekväm åktur.

Även om skridskonstruktionen i sig kanske inte är lika stabil och robust som de dyrare alternativen på marknaden, får man mycket värde för pengarna med denna skridsko. OAC Prophet lämpar sig väl för nybörjare och motionärer som vill ha en prisvärd långfärdsskridsko utan att tumma för mycket på prestanda och komfort.

 • Bekväm
 • Lätt
 • Prisvärd
 • Lätt att använda och fästa på pjäxor
 • Passar bra för nybörjare och motionärer
 • Bra värde för pengarna
 • Kanske inte lika robust som dyrare alternativ

Sammanfattningsvis är OAC Prophet Långfärdsskridskor ett utmärkt prisvärt alternativ för dig som söker en bekväm och lättåkt långfärdsskridsko. Den lätta konstruktionen och användarvänligheten gör det perfekt för nybörjare och motionärer, även om de kanske inte riktigt når upp till den stabilitet och robusthet som dyrare skridskor erbjuder.

4.5/5

Under test av Isvidda Trekking långfärdsskridskor kunde vi uppskatta den enkla användningen och praktiska prestandan. Den robusta konstruktionen ger god stabilitet och säkerhet på isen. Dessa långfärdsskridskor är också mycket bekväma och passar de flesta typer av pjäxor med sitt universala bindningssystem.

Trots att de kanske inte når upp till de allra högsta prestandakanterna hos våra tidigare testade produkter, erbjuder dessa skridskor ändå mycket tillfredsställande egenskaper för en mer överkomlig investering. Det som stod ut mest under vår tid med dessa skridskor var deras imponerande enkelhet och rakt-på-sak-design.

 • Kompatibla med många pjäxor
 • Robust konstruktion
 • Bekväm dämpning
 • Enkel och praktisk användning
 • Stabil och säker konstruktion
 • Något lägre prestanda jämfört med toppalternativen

Sammanfattningsvis är Isvidda Trekking långfärdsskridskor en stark konkurrent som erbjuder imponerande enkelhet och god prestanda till ett överkomligt pris. För de som inte nödvändigtvis behöver det allra bästa på marknaden är dessa skridskor ett utmärkt alternativ för att komma igång med långfärdsskridskoåkning och njuta av isens glädje.

Smarta Tips för att Välja Rätt Långfärdsskridskor

När det är dags att investera i ett par långfärdsskridskor kan det vara lätt att känna sig förvirrad av alla alternativ som finns. Men oroa dig inte, vi ska hjälpa dig att navigera genom alla de faktorer du behöver tänka på när du köper långfärdsskridskor. I den här sektionen kommer vi att dyka in i detaljerna för vad som gör en bra långfärdsskridsko och ge dig de bästa råden för att hitta paret som passar just dig och dina äventyr på isen.

Förstå Skillnaderna Mellan Skridskotyper

När du börjar fundera på att köpa långfärdsskridskor, är det viktigt att förstå skillnaderna mellan de olika typerna av skridskor som finns på marknaden. Det finns ju trots allt en hel del att välja mellan! Så innan du ger dig ut på isen, låt oss ta en närmare titt på några av de vanligaste skridskotyperna.

Traditionella Långfärdsskridskor vs. Inlines

Det första du bör tänka på är om du vill ha traditionella långfärdsskridskor eller de modernare inlines-långfärdsskridskorna. Traditionella långfärdsskridskor är oftast uppbyggda kring en längre skena och ger dig bättre stabilitet samt förmåga att ta längre steg. Inlines-långfärdsskridskor å andra sidan liknar i många avseenden vanliga inlines, men med udden utbytt mot en stålskena för att fungera på is. Dessa passar bra för dig som är mer vana vid inlines och vill ha en snabbare och mer aggressiv åkstil.

Bindningssystem och Passform

Nu när du har en bättre uppfattning om vilken typ av skridskor du vill ha, är det dags att titta på bindningssystem och passform. Bindningssystemet håller fast din fot i skridskon och är avgörande för både komfort och prestanda när du åker långfärdsskridskor. Därför ska du ägna lite extra tid åt att fundera över vilket system som kan vara bäst för dig.

Sätt Säkerhet i Första Rummet

Säkerhet är alltid A och O när man ger sig ut på isen, oavsett om du är en erfaren Långfärdsskridskosåkare eller precis har börjat. Förutom att ha bästa möjliga utrustning bör du också vara medveten om isförhållandena och följa nödvändiga säkerhetsprotokoll. Men först och främst måste du hitta rätt storlek och passform på dina skridskor, samt veta hur man sköter om dem för att maximerasäkerheten.

Val av Rätt Storlek och Passform

Att välja rätt storlek och passform på dina långfärdsskridskor kan göra en enorm skillnad för din komfort, prestanda och säkerhet. Om skridskorna är för stora eller för små kommer det utan tvekan att påverka hur bra du mår på isen. Börja med att mäta din fotlängd och jämföra med tillverkarens storlekstabeller. Kom ihåg att ha på dig de strumpor som du kommer att använda när du åker långfärdsskridsko, så storleken blir så korrekt som möjligt. När du provar skridskorna ska de kännas bekväma men samtidigt ge ordentligt stöd åt foten och ankeln. Det får inte finnas några tryckpunkter eller glapp. Om du handlar online, kolla efter butiker med generösa returpolicyer för att minimera risken att välja fel storlek. Ytterligare är det viktigt att komma ihåg att alla skridskomärken kan ha lite olika passform så man bör utgå från den modell man tänker köpa snarare än vad man provat tidigare.

Skötselråd för att Maximera Säkerheten

Bra underhåll och skötsel av dina långfärdsskridskor är också avgörande för säkerheten. Regelbunden kontroll och rengöring av skridskornas skenor samt smörjning av bindningarna kan hjälpa till att förlänga hållbarheten och förhindra eventuella oönskade överraskningar på isen. Efter varje tur, torka av skridskorna och se till att de är fria från rost och smuts. Förvara dem sedan i en ventilerad skridskoväska eller på en torr plats. Var noga med att hålla ögonen öppna efter slitage på skenor, bindningar och hjul – dessa komponenter är viktiga för din säkerhet! Om du inte är säker på hur du bäst underhåller dina skridskor, tveka inte att kontakta experter eller söka information online. Och sist men absolut inte minst, glöm inte att slipa dina skenor regelbundet för bästa möjliga isgrepp och säkerhet. Det finns inget värre än slöa skenor när du ger dig ut på en långfärdstur över isen!

Olika Material och dess Fördelar

Det finns en uppsjö av olika material som används när det kommer till långfärdsskridskor. Men vet du vad dessa material har för fördelar och hur de påverkar din åkupplevelse? I denna del kommer vi att gå igenom några av de vanligaste materialen, såsom aluminium, stål och kolfiber. Genom att förstå de olika fördelarna med dessa material blir det enklare att hitta skridskorna som passar just dina behov och preferenser.

Aluminium, Stål och Kolfiber

Aluminium är ett lätt och starkt material som ofta används i skridskor för dess goda balans mellan vikt och stabilitet. Skridskor med aluminiumskenor ger en smidig och snabb åktur men kan ibland kännas något mindre styva jämfört med stål. Stål är ett mycket hållbart och tungt material som sitter högt i kurs när det kommer till stabil isåkning. Många långfärdsskridskoåkare väljer stålskenor eftersom de är extremt slitstarka och bibehåller skärpan under längre tid. Det ska dock nämnas att stålskridskor kan vara tyngre än aluminiumskridskor, vilket kan påverka din uthållighet. Kolfiber, å andra sidan, tillhör de absolut lättaste materialen för skenor och är speciellt populärt inom tävlings- och prestandainriktad långfärdsskridskoåkning. Kolfiberskenorna kombinerar både styvhet och låg vikt, vilket ger en fantastisk känsla när du är ute på isen. Här får du snabbhet och precis kontroll. Kom dock ihåg att även om det är lockande med riktigt lätta skridskor kan det vara bra att först testa alla typer av skenor för att hitta den som passar ditt personliga åkmönster.

Vikten av en Bra Skena

Varför är det så viktigt att fokusera på skenan när man köper långfärdsskridskor? Jo, skenan är kontaktpunkten mellan isen och dig, och det som påverkar både hastighet och stabilitet under åkningen. Därför är det viktigt att de är av hög kvalitet för att du ska få bästa möjliga upplevelse när du är ute på isen. En bra skena genererar ökad energieffektivitet, bättre styrning och mer stabilitet när du tar dig fram på isen. Sådana kvaliteter kan vara skillnaden mellan en trög tur och den där perfekta åkturen som du drömmer om. Satsa därför gärna lite extra på att hitta skenor som är välgjorda och har rätt balans mellan materialegenskaper och design, så kommer du kunna njuta av många mil av långfärdsskridskoåkning. Och kom ihåg – det är inte bara materialet i sig som avgör hur bra en skena är. Form, slipning och skärpa spelar också stor roll för hur skenan presterar på isen. Så nästa gång du ska köpa långfärdsskridskor, glöm inte att kika lite extra på skenan och de materialval som finns!

Extra Utrustning och Tillbehör att Överväga

När du köper långfärdsskridskor vill du förmodligen också ha lite extrautrustning och tillbehör för att förbättra din upplevelse på isen ytterligare. Ibland kan det vara svårt att veta vad som är viktigt att ha med sig, särskilt om du är nybörjare. Vi har därför satt ihop en lista med några grundläggande saker som kan vara bra att börja med – men kom ihåg att denna lista inte är heltäckande, och det kan finnas ännu mer specialiserade produkter beroende på just dina behov och preferenser.

 • Pjäxor och kläder för bekvämlighet och värme
 • Ryggskydd och hjälm för att skydda vid fall
 • Knäskydd, armbågsskydd och handledsskydd
 • Ispik för säkerhet på tunn is
 • Liggunderlag för rast eller vid självräddning
 • Termos med varm dryck för längre turer
 • Första hjälpen kit inklusive värmefilt för nödsituationer

Förutom ovanstående grundläggande utrustning, finns det mycket mer att utforska inom världen av långfärdsskridskotillbehör. Du kanske också vill investera i specialistkläder för att skydda dig mot vind och kyla, eller varför inte en kvalitetsryggsäck för att bära alla dina prylar i? Återigen, det viktigaste är att utifrån ditt individuella behov och erfarenhetsnivå hitta den rätta kombinationen av produkter som hjälper dig att göra långfärdsskridskoåkningen så smidig, säker och njutbar som möjligt.

Pjäxor och Kläder för Bekvämlighet och Värme

När du köper långfärdsskridskor, tänk på hur viktigt det är att ha rätt pjäxor och kläder för att hålla dig bekväm och varm under hela turen. Pjäxorna är en avgörande faktor för hur du kommer att uppleva din skridskoåkning. Det finns olika typer av pjäxor, men de ska alltid ge dig bra stöd för foten och vara välisolerade. När du provar pjäxorna, kolla om det finns någon klämmande känsla – det är bäst om du kan röra tårna utan problem och ha en fast passform runt ankeln. Glöm inte heller att prova pjäxorna med de strumpor du tänker använda när du åker skridskor för att få en korrekt känsla.

Skyddsutrustning och Hjälpmedel för Ökad Säkerhet

Att ha rätt skyddsutrustning och hjälpmedel när du åker långfärdsskridskor är avgörande för säkerheten. Ett ordentligt skydd kan göra stor skillnad om du råkar falla på isen eller har ett möte med en annan åkare. Hjälm är ett måste – den skyddar ditt huvud mot skador vid fall och kollisioner. Välj en hjälm som är särskilt utformad för långfärdsskridskor för bästa passform och komfort. Det finns även hjälmar med inbyggt räddningsöra för försäkring vid genomslag. Knä- och armbågsskydd bör också ingå i din säkerhetsutrustning, särskilt om du är nybörjare eller inte alltid är helt komfortabel på isen. Riktigt viktigt vid långfärdsskridskor är även ispiggar och isdubbar. Ispiggarna används för att dra sig upp ur vattnet om man skulle hamna i en ränna eller ett vak. Isdubben hjälper dig att kontrollera iskvaliteten under turen, vilket kan förhindra olyckor. Tänk också på att det är en god idé att ha en visselpipa och första hjälpen-kit med dig för extra säkerhet och beredskap. All utrustning och kläder spelar en stor roll i din säkerhet och komfort, så lägg lite tid på att skaffa rätt skyddsutrustning och hjälpmedel innan du ger dig ut på isen.

Budget och Prisvärda Köpalternativ

Att köpa långfärdsskridskor behöver inte kosta en förmögenhet, men det är viktigt att hitta rätt balans mellan pris, kvalitet och komfort. Som med all utomhussport, spelar din budget en stor roll när du väljer de bästa skridskorna för dig. Om pengar inte är något hinder kan du satsa på högkvalitativa skridskor från kända märken, som erbjuder den bästa tekniken och materialen. Men för många av oss är budgeten en begränsande faktor, och det är här prisvärda alternativ kommer väl till hands. Tänk på att även om du kanske måste kompromissa när det gäller några detaljer eller funktioner, finns det fortfarande bra skridskor till överkomliga priser som inte tummar på säkerheten eller prestandan.

Dyra vs Billigare Skridskomärken

Det råder ingen tvekan om att dyra skridskomärken ofta levererar toppkvalitet och hög prestanda, men det betyder inte att billigare märken inte heller kan hålla måttet. Många gånger betalar du extra för varumärkets prestige snarare än en direkt förbättring av själva utförandet. Billigare märken kan ibland överraska med sin funktionalitet och hållbarhet, så länge du vet vad du ska titta efter när du jämför alternativ. Fokusera på skridskornas material, skenans kvalitet, samt bindningssystemets funktion och hur väl det passar din fot. Det viktigaste är att hitta ett par skridskor som ger dig den komfort, mobilitet och säkerhet du behöver för att njuta av långfärdsskridskoåkning.

Vanliga Frågor och Svar

När du väljer pjäxor till långfärdsskridskor är det viktigt att tänka på både komfort och funktion. En bra pjäxa bör ge gott stöd åt fot och vrist, samtidigt som den ger god rörlighet. Det kan vara fördelaktigt att välja en modell med bra värmeisolering, speciellt för kallare klimat som i Sverige.
Längden på långfärdsskridskor varierar beroende på personens storlek och skridsko-teknik, men generellt rekommenderas det att välja en längd som är ca 5-10 cm längre än ens vanliga skor. I Sverige föredras oftast en något längre skridsko för att säkerställa bättre stabilitet och hastighet på isen.
För att åka långfärdsskridskor behöver man bra skridskor anpassade för långa turer, gärna med vriststöd, samt hjälm och säkerhetsutrustning såsom ispikar, isdubbar och en kastlina. Kläder i flera lager rekommenderas också för att hålla sig varm och komfortabel under aktiviteten.
För långfärdsskridskor rekommenderas oftast Rottefella Xplore eller Lundhags Binding, då dessa ger bra stabilitet och kraftöverföring samtidigt som de är enkla att använda och justera.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button