Sport & Fritid

Långfärdsskridskor Test 2022

Långfärdsskridskor är ett utmärkt sätt att förbättra din kondition och samtidigt ha det roligt. Men även om du hittar ett par som passar dig bra kommer det ändå att ta lite tid att bemästra denna sport. Se därför till att du lär dig grunderna innan du köper någon skridskoutrustning. Vi kommer att gå igenom allt du behöver veta om långfärdsskridskor längre ner i denna artikeln!

Vi har självklart också jämfört de bästa långfärdsskridskorna av årets modeller, och här är våra favoriter:

Bäst i Test
Lundhags T-Skate Pro test

Lundhags T-Skate Pro

4.9/5
Suverän Allround-Skridsko för Alla Typer av Isar
Premium
4.9/5
Stabil Unisex-Skridsko för Både Experter & Amatörer
Prisvärda
4.6/5

Bra Allround-Skridsko i Komposit med NNN NIS

Billiga

4.5/5

Prisvärd Hobby-Skridsko med Universalbindning

Köpguide: Långfärdsskridskor Test

Att åka långfärdsskridskor över sjöar, floder och till och med hav har varit en hobby och transportmedel för både vuxna och barn sedan lång tid tillbaka. Aktiviteten är ett bra sätt att få motion och tillbringa tid med familj och vänner. Men innan du investerar i skridskor ska du se till att göra din hemläxa. Vi visar dig vad du ska tänka på när du köper långfärdsskridskor och vad du ska leta efter.

Vad du ska Tänka på när du Köper Långfärdsskridskor

Skridskoåkning är roligt och ett bra sätt att hålla sig i form. Men när du bestämmer dig för att köpa nya skridskor måste du tänka på några saker innan du gör ett köp.

Detta ska du tänka på när du köper långfärdsskridskor:

Skridskoåkning

Om du är nybörjare kan det vara klokt att välja ett mer nybörjarvänligt alternativ. Sådana skridskor är vanligtvis billigare (särskilt om du köper ett begagnat par) och har ett större utbud av funktioner som underlättar inlärningsprocessen. Amatörens enda par skridskor skulle vara mer än tillräckligt för att börja träna långdistans- och maratonskridskoåkning.

Elitskridskoåkare å andra sidan ligger på en annan nivå när det gäller färdigheter, tekniker och erfarenhet. Deras krav på skridskorna är dock också annorlunda. Istället för att välja de mest bekväma eller mångsidiga skorna som finns, väljer de skor som är särskilt utformade för snabbhet och övergripande effektivitet.

Sidostöd

Om du har använt kängor tidigare och vet vad du behöver, bör du köpa breda skridskor. Ju bredare känga, desto bredare skridsko – på så sätt kommer din fot inte luta för mycket inuti när du åker skridskor och det blir mycket bekvämare för dina ben.

Om du aldrig har provat att åka skridskor tidigare kan det dock vara klokt att välja ett par som ger bättre lateralt stöd. På så sätt kan du åka skridskor med en bredare känga, men skon kommer inte att vända över foten när du försöker manövrera genom snäva kurvor och svängar.

Bekväm Passform

För att få den mest bekväma skridskoåkningen måste du ta hänsyn till din bredd och längd. Längden på skridskon bör helst vara från ankeln till tåändan. Om du har en bredare fot behöver du en längre skridsko. Om du har mindre fötter blir det svårare att hitta ett par som passar.

När det gäller bredden finns de flesta långfärdsskridskor i två modeller: smala och breda. Välj den som passar bäst. Smala skridskor ger också bättre sidostöd som behövs för nybörjare, som spår att hålla foten närmare kroppen när de åker skridskor. Medan breda skridskor gör det möjligt för dig att ha en bredare hållning, vilket vanligtvis är mer idealiskt för professionella skridskoåkare.

Bromsningssystem

Om du letar efter de mest mångsidiga och bekväma långfärdsskridskorna måste du överväga ett par med bromssystem. De flesta skridskor som finns är utrustade med ett T-stop, vilket är en bit aluminium som håller skridskons hjul på plats.

När du slutar åka kan du använda foten för att trycka T-stopet bakåt och hålla hjulen på plats. På så sätt behöver du aldrig oroa dig för att ta av dig skorna och fastna medan de fortfarande är i rörelse.

Pris

För dem som precis har börjat är den viktigaste faktorn att ta hänsyn till priset. Du måste välja ett par som inte bara har alla de funktioner du behöver utan också är tillräckligt prisvärt för att du ska kunna träna. Den dyraste skridskon kommer troligen att vara för komplicerad för dina första steg, och kommer också att vara svår att använda.

Ta dig därför tid att jämföra långfärdsskridskor på olika webbplatser och få det bästa värdet för dina pengar. Som tur är så har vi ju redan gjort detta jobbet åt dig!

Storlek

Att köpa långfärdsskridskor online är oftast ett bättre alternativ än att gå till en butik. I det senare fallet måste du prova skridskorna först. Om du köper ditt första par är det osannolikt att storleken passar bra direkt. Du kan behöva gå upp en storlek eller till och med två för att få bästa möjliga passform. Det innebär att du måste köpa ett par till och så vidare tills du hittar ett par som passar. Och ju fler skor du har, desto långsammare och svårare blir din skridskoåkning.

Materialet för Stöveln och Bladet

De bästa långfärdsskridskorna är tillverkade av fjäderstål (kolstål). Det är samma material som används i avancerade bildelar. Det är också starkt och flexibelt. Bladet består också av en tådel i kolstål, som är den viktigaste delen av din skridsko eftersom den bär den huvudsakliga lasten. Sist men inte minst kommer kängan, som är tillverkad av en kombination av läder och plast (det senare är allmänt känt som vulkaniserat gummi). Denna blandning bidrar till att ge bättre dragkraft och hållbarhet.

Skridskokängor

Skridskokängor tillverkas också av läder och plast. I stället för att ha ett enda material har de en blandning av olika typer av material. Det vanligaste är canvas med läder på hälen och tungan. Sedan har den plast på sidorna och tåskyddet, vilket ger extra skydd mot flygande puckar under spelet.

Typer av Långfärdsskridskor

Långfärdsskridskor delas i allmänhet in i två grupper: skidskor för banåkning och maratonskridskor. Skridskor för banåkning är vanligtvis smala och lätta. De används också för hastighetsskridskoåkning. Maratonskridskor å andra sidan är bredare och tjockare – detta gör dem bekvämare för långdistansanvändning.

Stil och Utformning

Design och stil är helt upp till dig. Vissa föredrar att ha ett par enklare skridskor så att de kan fokusera på själva skridskoåkningen. Andra föredrar å andra sidan att ha en flashig design med starka färger – deras mål är sannolikt att dra till sig uppmärksamhet snarare än att vara snabbare på isen.

Skydd

Skyddsutrustning har utformats särskilt för skridskor. Det skyddar dig inte bara mot puckar som kastas från isbanan utan även mot skador som kan orsakas av att du faller på själva isytan. Denna skyddsutrustning brukar kallas för ett skal, som täcker dina fötter, knän och ben för att ge dig bättre skydd och komfort när du åker skridskor.

Komfort

Komfort är den viktigaste faktorn när du letar efter skridskor. Om du vill lära dig att åka långfärdsskridskor behöver du ett par som inte bara är bekväma utan också ger rätt stöd. På så sätt slipper du ha ont efter några dagars skridskoåkning och kan fokusera på din träning för att bli en bättre skridskoåkare.

Hållbarhet

Hållbarhet är en viktig faktor om du tänker använda dina långfärdsskridskor för mer än bara träning. Du vill inte ha ett par som går sönder redan efter några dagar. Snarare behöver du skridskor som är utformade för att ge långvarig prestanda, även om du åker skridskor i höga hastigheter på isen.

Se därför till att dina långfärdsskridskor är tillverkade av rätt material och har en robust konstruktion. Vissa tillverkare använder kolstål, medan andra använder aluminium. Detta ger skridskoåkare fler valmöjligheter när de ska köpa sina skridskor.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button