Sport & Fritid

Lyftarbälte Bäst i Test 2022

Lyftarbälten är en nödvändig utrustning för tyngdlyftare som tränar tungt. Ett bra träningsbälte hjälper till att stödja din nedre rygg, vilket om du lyfter tillräckligt tungt brukar vara ett bekymmer.

Vi har jämfört årets bästa lyftarbälten, och här är vinnarna i vårt test:

Bäst i Test
Eleiko Premium WL Belt test

Eleiko Premium WL Belt

4.9/5
Handgjort Svensktillverkat Träningsbälte i Tåligt Läder av Högsta Kvalitet
Premium
4.9/5
Ett Riktigt Svensktillverkat Hantverk i Vitt Läder Certifierat av IPF
Prisvärt
4.7/5
Ett Riktigt Bra Prisvärt Träningsbälte Lämpligt för Tävling
Billigt
4.6/5
Bekvämt Bälte på 10cm med Kardborrefäste

Köpguide: Lyftarbälte Bäst i Test

Det finns flera olika typer av tyngdlyftningsbälten på marknaden och alla har sina för- och nackdelar. Vi hoppas att den här guiden hjälper dig att välja rätt för dina behov.

Faktorer att Tänka på när man Köper ett Lyftarbälte

Att hitta rätt lyftarbälte kan vara svårt. Det finns många faktorer som måste beaktas, och alla faktorer passar inte för alla personer. Här är några av de faktorer du bör tänka på när du köper ditt nästa träningsbälte.

Material

Detta är en av de viktigaste sakerna att tänka på när man köper någon produkt, än mindre ett lyftarbälte. Ett bälte av god kvalitet kommer inte bara att hålla längre utan även klara av de hårda kraven från tunga lyft. Läder är det traditionella materialet för träningsbälten eftersom det möjliggör flexibilitet och ger stöd där det är viktigast samtidigt som det är mycket hållbart. Lyftarbälten av andra material som nylon eller polyester är egentligen inte värda att överväga eftersom de inte har någon flexibilitet och ger lite stöd.

Justerbarhet

Lyftarbältet ska kunna justeras efter din kropp. Detta är viktigt för dig som lyfter flera gånger i veckan och för dig som lyfter ofta men har en “mager” kroppsbyggnad. Ett lyftarbälte som är justerbart gör att du kan göra bältet tajtare eller lösare efter behov så att det sitter bra. Jag skulle också rekommendera att du skaffar ett med ett snabbspänne, detta gör att du kan göra passformen tätare när dina muskler växer och luckra upp när du behöver det. Det kan också anpassas till hur du bär träningsbältet. Om du bär ditt bälte tätt runt sidorna kan det göra det svårt att justera det för dem med tjockare lår som jag själv.

Längd och Bredd

De flesta lyftarbälten kommer i en längd och bredd, men ibland finns det några olika bredder. Jag skulle föreslå att du först tar reda på vilken som är bäst för dig. Identifiera vilket hörn av ditt bälte som är mest obekvämt och beställ ett kortare eller bredare bälte. Det brukar vara en bra idé att beställa en bältesstorlek som är 2-5 cm längre än din faktiska byxmåttstorlek. Jag rekommenderar att du använder onlinetjänsten för att mäta din midjeomkrets och inte använder bältets storlek eftersom den kan vara “fel”. Om du är osäker på om ditt bälte har rätt storlek kan du beställa det i några veckor och sedan kolla in på gymmet om du blir frustrerad över att släpa runt på ett hängande lyftarbälte.

Handledsgrepp

Vissa lyftarbälten har handledsremmar medan andra inte har det. Dessa är praktiska för att hålla i stången under knäböjningar om ditt grepp inte är så bra. Problemet är att vissa kanske inte gillar den extra mängden runt underarmarna och handlederna, vilket kan vara obekvämt när de utför andra övningar. Många föredrar i allmänhet ett bälte utan remmar eftersom de känner att armarna fortfarande kan “andas” när de bär dem. De ger också friheten att flytta runt dem efter behov under träningen utan att de blir i vägen.

Hållbarhet

Hållbarhet bör beaktas när man köper någon form av utrustning, men lyftarbälten måste vanligtvis kunna tåla mest missbruk. Ett träningsbälte som tål stryk kan också bäras på många olika sätt, jag personligen gillar att bära det över ryggen och över höfterna. Detta hjälper till att fördela trycket jämnt och hålla ryggsmärtan nere när man kör dödlyft eller knäböjter tungt.

Pris

Slutligen är priset viktigt. Om du bara börjar och inte har mycket pengar att lägga på ett dyrt lyftarbälte kan du hitta en billig modell på nätet för cirka 250-500 kr. Vi föreslår dock att du sparar dina pengar till ett bättre bälte eftersom du får vad du betalar för i tyngdlyftningsvärlden. En liten investering nu kan rädda dig från skador senare. Ett anständigt bälte för tyngdlyftning bör kosta över 500 kr. Dyrare modeller kan ligga på tusentals kronor och det är oftast inte värt det om du inte har möjlighet att spendera så mycket pengar på utrustning och kläder också.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button