Sport & Fritid

Flytväst Bäst i Test 2022

Tragedier på vattnet sker oftast under vattenaktiviteter. Att bära en flytväst ökar din chans att överleva när dessa nödsituationer inträffar. Att ha flytväst ombord förhindrar drunkningsincidenter vid båtolyckor.

Den håller dig inte bara flytande, utan håller också din kropp varm och håller din kroppstemperatur uppe medan du väntar på räddning. Flytvästar är också utformade för att vända dig om om du blir medvetslös under en vattenolycka.

Vi har jämfört årets bästa flytvästar för alla åldrar, och här ser du vinnarna i vårt test:

Bäst i Test
Helly Hansen Rider Vest test
4.9/5
Snygg Bekväm & Rörlig Flytväst, 50-90+ kg
Premium
4.9/5
Bekväm & Smidig Auto-Uppblåsbar Flytväst från 30-110 kg
Prisvärd
4.7/5
Bekväm & Smidig Auto-Uppblåsbar Flytväst

Bäst för Barn

4.8/5
Certifierad Räddningsväst för Spädbarn 3-10 kg

Köpguide: Flytväst Bäst i Test

När du befinner dig i vattnet är en flytväst oumbärlig, oavsett om det är under en fritidsaktivitet eller en transport. Att skaffa rätt typ och passform kan vara din livräddare i nödsituationer. Även under aktiviteter som kajakpaddling, båtliv eller stand-up paddle boarding rekommenderas det verkligen att du bär en bra flytväst.

Detta Ska du Tänka på när du Köper en Flytväst

Att skaffa rätt typ av flytväst med korrekt passform kan vara din enda hjälp vid vattenolyckor. Om du skaffar och använder fel flytväst kommer du att frestas att ta av den när du är på vattnet eftersom det kan vara obekvämt och frustrerande. Flytvästar skiljer sig från varandra. Det finns billiga allround-flytvästar och det finns typer som är speciellt anpassade för vissa aktiviteter.

I den här artikeln får du lite information och vad du bör tänka på när du köper en.

Tänk igenom följande när du köper en flytväst:

Storlek

Det är viktigt att skaffa en flytväst i den storlek som passar din kropp exakt. Om fel storlek används kan det orsaka obehag som ibland leder till att du tar av dig flytvästen. En flytväst som passar perfekt ska vara bekväm att bära utan några springor. Vissa remmar kan fästas för att få en bekväm passform för din kropp. Men om den fortfarande har luckor på din kropp kan den vara för stor för dig att använda.

Kategorier för varje storlek på en flytväst beror på hur mycket en person väger:

  • Spädbarnsstorlekar är lämpliga för spädbarn som väger 4 kg till 13,5 kg
  • Småbarnsstorlekar för 8 kg till 13,5 kg
  • Barnstorlekar för 13,5 kg till 22,5 kg
  • Storlekar för unga vuxna är från 22,5 kg till 41 kg
  • Vuxenstorlekar för 41 kg och mer

Typ av Aktivitet

Som tidigare nämnts skiljer sig flytvästarna åt beroende på vilken vattenaktivitet du ska utöva.

Nedan följer de typer av flytvästar som är avsedda att användas vid specifika aktiviteter:

Typ 1

Dessa typer av flytvästar är avsedda för havsfiske, cruising och fritidsbåtar. Dessa kan vara skrymmande och obekväma men det extra skummet och tyget hjälper till att upprätthålla kroppstemperaturen och vänder en medvetslös kropp uppåt.

Typ 2

Dessa rekommenderas för fiske, segling och lätt ombord på små fartyg. Dessa används för användning när du seglar nära stranden när nödsituationer inträffar, räddningsmännen kan med största sannolikhet rädda dig omedelbart. Den rekommenderas inte på hårt vatten men kan också vända någon uppåt i vissa fall.

De uppblåsbara flytvästarna av typ 2 rekommenderas också om du befinner dig nära stranden. De uppblåsbara västarna vänder dock inte en medvetslös person uppåt och är inte lämpliga för barn under 16 år.

Typ 3

Dessa är de vanligaste flytvästarna som används vid fritidsaktiviteter på vattnet, t.ex. kajakpaddling, segling, vattenskidåkning och operationer som måste utföras i vattnet. Den används också när dessa aktiviteter sker nära stranden där en omedelbar räddare kan se människor. Den här typen rekommenderas inte för grovt vatten och kommer inte att kunna vända medvetslösa personer uppåt.

Typ 4

Även om dessa inte är flytvästar kan dessa flythjälpmedel också användas för att stödja flytförmågan. Den här typen har en ring-, fyrkantig eller hästskoform som kastas till någon som behöver flytstöd.

Typ 5

Flytvästar av typ 5 är speciella typer eftersom dessa är begränsade och endast ska användas för en viss aktivitet. Dessa flytvästar ska uppfylla kustbevakningens krav.

Funktioner

Vissa funktioner ökar också säkerheten för en person. Det finns flytvästar som har skrittband som förhindrar att de stiger upp när man är på vattnet. Om du tänker använda flytvästen på natten ska du se till att skaffa en som har reflektorer eller ett fast och blinkande ljus på flytvästen.

Slutsats

Det finns många olika typer av flytvästar. När du köper en bör du ta hänsyn till de ovan nämnda typerna och faktorerna. En person bör inte enbart vara beroende av en flytväst för vattensäkerhet. Om du tror att vattnet inte är säkert för någon fritidsaktivitet rekommenderas att du inte fortsätter.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button