Allmänt

Vad är en retorisk fråga? Med exempel!

En retorisk fråga är en fråga som inte ställs för att få ett svar från publiken eller läsaren. Den ställs bara för att göra en poäng. Gör vi inte detta hela tiden i vardagligt tal? Ibland lämnas en retorisk fråga bara öppen, men andra gånger fortsätter talaren genast att besvara den. I båda fallen förväntas inget svar från publiken.

Retorisk Fråga Exempel 1

  • “Vad är det för fel på flygplansmat?”

Denna typ av retoriska fråga ställs ofta av ståuppkomiker. De ber egentligen inte publiken att svara på frågan – de förbereder bara ett skämt eller en monolog om ämnet flygplansmat.

Retorisk Fråga Exempel 2

  • “Vill du beställa en pizza?”
  • “Visst, varför inte?”

Du har förmodligen använt den här retoriska frågan förut. Istället för att bara säga “ja” ställer du en fråga. Men frågan är helt och hållet retorisk. Tänk om någon faktiskt svarade med att förklara varför du inte ska beställa en pizza – du kan misstänka att de missade din poäng.

Retoriska frågors funktion

Retoriska frågor är så vanliga i vardagligt tal att det är svårt att definiera deras övergripande effekt. Det är bara en del av hur människor talar i verkliga livet, så att använda en retorisk fråga här och där kan få ditt skrivande att låta mer naturligt. Dessutom ger en fråga känslan av en dialog, eftersom det känns som om läsaren blir direkt tilltalad av skribenten.

Det finns åtminstone ett tydligt syfte med retoriska frågor i formella uppsatser: de är ett utmärkt sätt att föra ett argument framåt. I stället för att bara säga “Jag kommer nu att tala om x” kan du ställa en fråga om x och ge din läsare en bättre uppfattning om vart du är på väg. Det här är ett mycket mer naturligt och konversationellt sätt att skriva. Tänk dig ett middagssällskap där någon räckte upp handen och meddelade vad han eller hon skulle prata om härnäst – ingen gör det! Men du kan lätt föreställa dig att någon lyfter en retorisk fråga i stället. Du kan efterlikna detta samtalsflöde i ditt skrivande.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se även
Close
Back to top button