Djur

Blötmat Katt Bäst i Test 2024

Blötmat för katter, eller våtfoder som det också kallas, kan antingen ges som helfoder eller ett kompliment till torrfoder. Katter älskar blötmat som (förutom att det smakar extra gott) både är lätt att tugga och innehåller mycket vätska.

Blötmat är bra för att ge din katt en bra variation i sin kost, men det finns också många andra fördelar med att mata din katt med våtfoder. Läs mer om detta i våran guide lite längre ner!

Vi har jämfört den bästa blötmaten för katter för att hitta de mest högkvalitativa och välsmakande produkterna som innehåller alla de näringsämnen som din katt behöver. Här är resultatet:

Bäst för Vuxna Katter
purina pro plan delicate ocean fish
5/5
Komplett Blötmat för Vuxna Katter med Prebiotika
Bäst för Äldre Katter 12år+
5/5
Komplett Blötmat för Äldre Katter 12år+
Bäst för Kastrerade Katter
4.9/5
Speciellt Anpassat för Steriliserade Katter
Bäst för Kattungar 4-12mån
5/5
Optimalt Blötfoder för Kattungar 4-12 mån

Köpguide: Blötmat Katt Bäst i Test

Ifall du bara matar din katt med torrfoder kan det vara dags att byta till ett hälsosammare alternativ. Våtfoder för katter anses vanligtvis vara en premiumprodukt, men det kan vara svårt att hitta ett foder som innehåller alla de näringsämnen som din katt behöver. När det gäller blötmat bör du leta efter produkter som använder ingredienser av hög kvalitet och erbjuder en mängd olika smaker.

Blötmat för katter finns i olika konsistenser: konserver, påsar och såsbaserade varianter. Varje typ har sina för- och nackdelar, så det är viktigt att välja utifrån din katts preferenser och livsstilsbehov. Katter som bara äter torrfoder kanske inte tycker om burkvarianter och vice versa. På samma sätt kanske kräsna katter inte tycker om påsar eller såsbaserade varianter eftersom de inte smakar som “riktig” mat!

Tänk på Detta när du Köper Blötmat till din Katt

Det finns många olika typer av blötmat för katter, men vilket är det bästa? Våtfoder av god kvalitet är en viktig del av din katts kost. Det ger en rad näringsämnen som inte skulle finnas i torrfoder. När du väljer blötmat till din katt är det viktigt att tänka på vad katten behöver och hur mycket den ska äta.

Katter är köttätare och behöver en viss mängd protein i sin kost. De behöver dock även andra näringsämnen, och dessa näringsämnen finns i våtfoder som innehåller spannmål, frukt och grönsaker. Katter behöver följande näringsämnen: fosfor, magnesium, taurin och vitamin A. Blötmat innehåller vanligtvis dessa ingredienser.

Det finns några saker du bör tänka på innan du köper blötmat till din katt:

Ingredienser

Det första du bör tänka på är vilka ingredienser som används i blötmaten. Den viktigaste ingrediensen är vatten, eftersom det avgör hur mycket fukt som finns i själva fodret. Katter behöver mycket fukt eftersom de inte kan dricka tillräckligt med vatten på egen hand på grund av sin korta matsmältningskanal och bristande salivproduktion. Om det inte finns tillräckligt med vatten i fodret kan din katt därför utveckla en urinvägsinfektion (UTI).

Även om de flesta katter äter vilket foder som helst för att få i sig sina näringsämnen är det ändå viktigt att kontrollera ingredienserna innan du köper det! Du vill försäkra dig om att det inte finns några konstgjorda färgämnen eller konserveringsmedel i fodret du köper, eftersom dessa kan orsaka problem med matsmältningen och till och med leda till allergiska reaktioner i vissa fall (t.ex. kräkningar).

Smakvariation

En annan sak att tänka på när du köper blötmat till katter är smakvariationer. Det är bäst om det finns minst två eller fler smaker, så att din katt inte blir uttråkad av att äta samma sak varje dag.

Proteininnehåll

Om din katt är kräsen eller har allergier är det bäst att välja ett våtfoder med högt proteininnehåll. En bra tumregel är att den första ingrediensen som anges på etiketten ska vara kött, inte spannmål eller vegetabiliska produkter. Detta garanterar att din katt får tillräckligt med protein för att hålla den nöjd och frisk. Protein är ett viktigt näringsämne i varje kost eftersom det bidrar till att bygga upp och reparera muskelvävnad och till att bibehålla frisk hud och hår. Katter behöver mer protein än hundar eftersom de är strikta köttätare som endast äter kött- eller fiskprodukter; därför behöver deras kroppar mer protein än andra arters kroppar.

Kalorieräkning

Katter behöver färre kalorier än hundar, så det är viktigt att välja ett alternativ med färre kalorier per gram. Detta hjälper till att förhindra extra viktökning och hjälper din katt att hålla sig vältränad och i form.

Fukthalt

När du köper blötmat till din katt är det viktigt att titta på produktens fukthalt. Ju högre denna procentandel är, desto bättre är den för din katts hälsa. Våtfoder med hög fukthalt är också bättre än torrfoder eftersom det innehåller färre kalorier och mindre fett.

Fettinnehåll

Katter älskar kött, så det är logiskt att de gillar en högre fetthalt i sin kost. Men för mycket fett i din katts diet kan orsaka hälsoproblem som fetma och diabetes mellitus. När du väljer blötmat till din katt bör du därför se till att det inte finns mer än 15 procent fett i produkten.

Fördelar med Blötmat för Katter

Blötmat är precis vad det låter som kött eller andra animaliska produkter som blandas med vatten och buljong och sedan kokas för att skapa en grötliknande konsistens. Vissa märken använder riktiga mjölkprodukter (som mjölk eller grädde), men de flesta använder i stället mjölkfria substitut som kokosmjölk eller mandelmjölk, som är lättare för katter att smälta än mjölkprodukter.

Blötmat är ofta godare för katten än torrfoder och kan vara lättare att smälta om din katt har problem med tänderna eller matsmältningssystemet. Vissa katter föredrar att äta mjukt foder i stället för knaprigt kibble och kan njuta av den extra variationen. Om du matar en kattunge hjälper våtfoder den att växa upp stark och frisk.

Det finns många fördelar med att ge katter blötmat. Katter har ett känsligare matsmältningssystem än hundar, så de behöver mat som är lättare att smälta. Våtfoder är också ett bra sätt att ge din katt en stabil variation i kosten, vilket kan bidra till att förhindra att katten blir uttråkad.

Här är några av fördelarna med att köpa blötmat till din katt:

  • Det är lättare för deras matsmältningssystem

Den största fördelen med blötmat är att det är lättare för kattens matsmältningssystem. Katter är köttätare och behöver äta kött för att hålla sig friska. Enligt ASPCA kan torrfoder vara svårt för katternas magar att smälta, så det kan leda till att de utvecklar problem som hårbollar och diarré. Våtfoder innehåller mer fukt än vad torrfoder gör, vilket bidrar till att förhindra att dessa problem utvecklas från första början.

  • Det hjälper till att hålla deras tänder rena och friska

En annan fördel med blötmat för katter är att det hjälper till att hålla din katts tänder rena och friska! Katter borstar naturligtvis inte tänderna som vi gör, så det är upp till oss djurföräldrar att se till att de får regelbunden tandvård för dem. Du kan göra detta genom att ge dem konserverat eller rått kött minst en gång i veckan – detta hjälper till att skrapa bort plackuppbyggnad.

  • Hjälper till att hålla din katt frisk

Blötmat är lättare för kattens matsmältning än torrfoder och innehåller mer vatten än torrfoder. Detta bidrar till att hålla din katt hydrerad och frisk, vilket hjälper till att förebygga urinvägsinfektioner (UTI) och andra hälsoproblem. Det är också viktigt för äldre katter som kanske inte dricker tillräckligt med vatten annars.

  • Blötmat innehåller mer näringsämnen

Katter behöver specifika näringsämnen för att hålla sig friska, inklusive protein, fett och mineraler som kalcium och fosfor. Torrfoder innehåller inte tillräckligt med näringsämnen för att din katt ska kunna hålla sig frisk på lång sikt, men våtfoder innehåller alla nödvändiga vitaminer och mineraler som katten behöver för att trivas.

Summering

Det finns många anledningar till varför du vill ge din katt blötmat i stället för torrfoder. Vissa katter har problem med matsmältningen och kan inte smälta torrfoder lätt eftersom de inte kan producera tillräckligt med saliv för att fukta maten innan de sväljer den. Detta kan leda till uppblåsthet eller förstoppning om din katt bara äter torrfoder utan att dricka vatten samtidigt. Dessutom gillar vissa katter inte smaken av torrfoder; om din katt inte tycker om sitt torrfoder kan det hända att den inte får tillräckligt med näringsämnen från sin kost eftersom den troligen kommer att sluta äta helt och hållet hellre än att äta något som den inte tycker om att äta. Blötmat är en mycket bra lösning för att ge din katt allt som behövs!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button