Elektronik

65 Tum TV BĂ€st i Test 2024

65-tums TV hÄller pÄ att bli den populÀraste skÀrmstorleken och nya normen hos vanligt folk. En stor del av anledningen till att de vÀxer i popularitet Àr att de bÀsta 65-tums TV-apparaterna Àr mer prisvÀrda Àn nÄgonsin, och en 65 Tum TV Àr ett utmÀrkt val om du har ett stort vardagsrum och vill sitta pÄ ett bekvÀmt avstÄnd frÄn tv:n sÄ att du inte sitter för nÀra. NÀstan alla de bÀsta tv-modeller finns i den hÀr storleken, inklusive de bÀsta OLED-TV-apparaterna, sÄ du har ett stort urval av tv-apparater att vÀlja mellan nÀr du letar efter det bÀsta alternativet.

HÀr Àr vÄra solklara favoriter bland de bÀsta och mest prisvÀrda 65 tums-apparaterna vi har testat:

BĂ€st i Test
lg oled65c15la
4.9/5
Riktigt Vass Gaming- & FilmskÀrm
Premium
LG
4.9/5
Grym SkÀrm som Ser ut som en Tavla
PrisvÀrd
LG
4.8/5
4-Sidig Ambilight / a7 Gen4 AI Processor 4K
Billig
4.7/5
VÀldigt PrisvÀrd & TillrÀckligt Bra för Gaming

Köpguide: 65 Tum TV BÀst i Test

NÀr du köper en TV mÄste du ta hÀnsyn till olika faktorer. Oavsett om du köper din första tv eller bara uppgraderar frÄn en Àldre modell finns det nÄgra viktiga saker som du bör tÀnka pÄ nÀr du vÀljer din nya tv, oavsett om den Àr avsedd för att spela videospel eller titta pÄ film. I den hÀr artikeln kommer vi att diskutera mer, lÀngre ner, vad du bör tÀnka pÄ nÀr du köper en 65-tums tv.

Vad du ska tÀnka pÄ nÀr du köper en 65-tums TV

Det Àr ocksÄ i den hÀr storleken som det Àr vÀrt att övervÀga om du vill uppgradera till en av de bÀsta 8K-TV:erna, eftersom den Àr tillrÀckligt stor för att all den extra upplösningen ska börja göra skillnad.

Det finns otroligt mĂ„nga tekniska detaljer i en ny 65” TV som kan vara avgörande för att lyckas med det perfekta köpet.

Vi kommer nu att gÄ igenom de viktigaste:

SkÀrmens Ljusstyrka

SkĂ€rmens ljusstyrka Ă€r en viktig faktor nĂ€r du vĂ€ljer 65” TV. En ljusstark skĂ€rm gör att bilden framtrĂ€der tydligare och gör det lĂ€ttare att se vad som hĂ€nder nĂ€r det Ă€r mycket ljus i rummet. De flesta tv-apparater levereras med en tillverkarspecificerad ljusstyrka. Denna anges vanligtvis pĂ„ deras specifikationsblad, som du kan hitta pĂ„ nĂ€tet eller genom att titta pĂ„ baksidan av din tv-box. Ljusstyrkan mĂ€ts i nits, vilket stĂ„r för “nits ljus per kvadratmeter” eller bara “nits”. Ju högre siffran Ă€r, desto ljusare Ă€r skĂ€rmen. Hur fĂ€rgglad din tv behöver vara beror pĂ„ hur mycket omgivande ljus det finns i ditt rum och hur lĂ„ngt bort du sitter frĂ„n den. Om du har mĂ„nga fönster eller lampor runt TV:n vill du ha en ljusare skĂ€rm sĂ„ att den inte blir urvattnad i ljusa ljusförhĂ„llanden.

Anslutningsmöjligheter

Det första du mÄste tÀnka pÄ nÀr du köper en 65-tums TV Àr anslutningsmöjligheterna. Det bÀsta sÀttet att se till att du har tillrÀckligt med portar för att ansluta alla dina enheter Àr att köpa en 4K-tv med minst tre HDMI-portar, en USB-port och en Ethernet-port. Ju fler HDMI-portar du har, desto fler enheter kan du ansluta samtidigt. Om du dock inte har nÄgra enheter som anvÀnder HDMI-kablar Àr det bÀst att köpa en tv med endast tvÄ eller tre HDMI-portar i stÀllet för sju eller Ätta. USB-portar Àr anvÀndbara för att ansluta externa hÄrddiskar och andra lagringsenheter som t.ex. tumminspelare och SD-kort. Du kan ocksÄ anvÀnda dem för att ladda din telefon eller surfplatta medan du tittar pÄ nÄgot pÄ tv:n om det inte finns nÄgot uttag i nÀrheten.

BildförhÄllande

BildförhÄllandet Àr viktigt att tÀnka pÄ nÀr du köper en 65-tums TV. BildförhÄllandet pÄ en tv bestÀmmer skÀrmens form, vilket kan pÄverka hur du ser filmer och spelar spel pÄ skÀrmen. BildförhÄllandet uttrycks vanligtvis som tvÄ siffror som skiljs Ät av ett kolon, till exempel 4:3 eller 16:9. Det första talet representerar höjden pÄ tv-skÀrmen och det andra talet representerar bredden. De vanligaste bildförhÄllandena Àr 4:3, som anvÀnds av Àldre rörbaserade tv-apparater, 16:9, som anvÀnds av HD-apparater, och 2,35:1 eller 2,40:1, som anvÀnds av filmprojektorer. Du mÄste vÀlja mellan dessa tre olika bildformat nÀr du köper en 65-tums TV. Vilken typ av bildförhÄllande som Àr bÀst beror pÄ vad du planerar att anvÀnda tv:n till oftast. Om du till exempel vill titta pÄ filmer i deras ursprungliga format bör du vÀlja en HDTV-apparat med ett bildförhÄllande pÄ 16:9 i stÀllet för en Àldre 4:3-modell med letterboxing.

Upplösning

Upplösning Àr antalet pixlar pÄ TV-skÀrmen. Om en tv har en högre upplösning kan den visa mer detaljerade bilder och bilder. De flesta mÀnniskor kan dock inte se skillnaden mellan en 1080p-upplösning och en 4K-upplösning. SÄ om du letar efter tv-apparater med stor skÀrm och bra bildkvalitet bör du satsa pÄ 4K UHD-tv-apparater med fyra gÄnger sÄ mÄnga pixlar som HDTV-apparater (cirka 8 miljoner pixlar). Detta ger dig en mer exakt bildkvalitet som du kan se pÄ lÄngt hÄll. Om du dÀremot köper en LED-TV eller OLED-TV bör du satsa pÄ 1080p-upplösning eftersom dessa modeller har bÀttre bildkvalitet Àn sina 4K motsvarigheter pÄ grund av deras avancerade teknik.

Rörelsehastighet

Motion Rate Àr ett klassificeringssystem som Samsung har utvecklat för att ange hur mycket oskÀrpa som finns i TV-bilderna. Ju högre siffra Motion Rate Àr, desto mindre oskÀrpa ser du. Motion Rate anges ofta med tre siffror: 120, 240 och 480. PÄ en 120 Hz-panel uppdaterar TV:n bilden 120 gÄnger per sekund, vilket gör att den verkar mer flytande Àn en 60 Hz-panel, som endast uppdateras 60 gÄnger per sekund. En 240 Hz-panel uppdateras dubbelt sÄ snabbt, medan en 480 Hz-panel uppdateras fyra gÄnger sÄ snabbt.

Vissa föredrar lÀgre rörelsefrekvenser eftersom de minskar den laggande effekten som vissa uppfattar nÀr de tittar pÄ 24 fps-innehÄll pÄ skÀrmar som uppdateras med 60 Hz. MÄnga tycker dock att 240 eller högre rörelsefrekvenser Àr nödvÀndiga för att undvika rörelseoskÀrpa i 24fps-innehÄll nÀr man spelar spel eller tittar pÄ sportprogram.

Uppdateringsfrekvens

Uppdateringsfrekvens Àr det antal gÄnger en bildskÀrm kan uppdatera bilden per sekund. Uppdateringsfrekvensen mÀts i Hertz (Hz). Ju högre uppdateringsfrekvens, desto jÀmnare och mer flytande ser bilden ut. De flesta tv-apparater har en uppdateringsfrekvens pÄ mellan 60 Hz och 120 Hz, men vissa nya modeller har 240 Hz- eller till och med 480 Hz-teknik. Det Àr viktigt att notera att en hög uppdateringsfrekvens inte nödvÀndigtvis innebÀr att du fÄr bÀttre bildkvalitet. Högre uppdateringsfrekvenser Àr vanligtvis reserverade för snabbt innehÄll som sport eller videospel, dÀr skÀrmen kan vara fylld av snabbt rörliga objekt.

KontrastförhÄllande

KontrastförhÄllandet mÀter skillnaden mellan bildens ljusaste och mörkaste delar. Ju högre kontrastförhÄllandet Àr, desto större blir bildens djup och tydlighet. Det finns tvÄ typer av kontrastförhÄllanden: statiska och dynamiska. Statisk kontrast baseras pÄ hur mycket ljusare eller mörkare en TV kan fÄ bilder att framstÄ, medan dynamisk kontrast avser hur snabbt den kan anpassa sig till dessa förÀndringar.

Det viktigaste att tÀnka pÄ nÀr du köper en 65-tums TV Àr belysningen i rummet. Om du har ett rum med mycket solljus vill du ha ett högre dynamiskt kontrastförhÄllande som snabbt kan justeras för att göra anpassningar utifrÄn rummets belysning. Om du dÀremot inte har mÄnga fönster i rummet kan du komma undan med ett mindre dynamiskt kontrastförhÄllande eftersom du inte kommer att justera det lika ofta (eller överhuvudtaget).

Smart-TV

Om du letar efter en 65-tums TV som inte Àr för dyr och har alla innovativa TV-funktioner har du kommit till rÀtt stÀlle. Vi har listat nÄgra av de bÀsta tv-apparaterna pÄ marknaden för att hjÀlpa dig att fatta ett vÀlgrundat beslut nÀr du ska köpa en ny. Det första du bör tÀnka pÄ Àr om du vill ha en smart TV eller inte. Smarta tv-apparater har inbyggda appar och tillgÄng till onlineinnehÄll som Netflix, Hulu, YouTube osv. De gör det ocksÄ möjligt att anvÀnda röstkommandon för att söka efter program och filmer, vilket gör dem bra för personer som inte vill anvÀnda fjÀrrkontrollen ofta.

Ljudkvalitet

Du mÄste tÀnka pÄ ljudkvaliteten nÀr du köper en 65-tums TV. Du kan hitta tv-apparater med olika typer av ljud, och vissa Àr bÀttre Àn andra. Om du vill njuta av att titta pÄ dina favoritfilmer, tv-program och annan underhÄllning bör du övervÀga att skaffa en tv med bra ljudkvalitet. Det finns tv-apparater med inbyggda högtalare, men det finns modeller med separata högtalare som du kan ansluta till tv:n med hjÀlp av sladdar eller Bluetooth-teknik.

Avslutning

Efter att ha lĂ€st igenom denna guiden bör det vara tĂ€mligen enkelt för dig att bestĂ€mma 65-tums TV. Om du har nĂ„gra saker i Ă„tanke bör du kunna vĂ€lja ut en bra uppsĂ€ttning pĂ„ nolltid. ÖvervĂ€g alla dina alternativ noga, eftersom det sĂ€kert finns fler 65-tums TV-apparater Ă€n förra Ă„ret. Och det Ă€r lika bra. Vem kan klandra folk för att de vill ha en av dessa massiva apparater? Om du har utrymme och pengar, varför inte skaffa en snygg uppsĂ€ttning och njuta av den?

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button