Elektronik

Gaming Laptop Test 2024

När du letar efter den bästa gaminglaptopen bör du tänka på dina egna spelbehov. Den typ av spel du spelar kommer att avgöra vilken hårdvara du vill fokusera på i din gaming laptop, särskilt om du spelar berättardrivna spel jämfört med tävlingsspel som kräver en snabb uppdateringsfrekvens och svarstid. Den goda nyheten är att du nuförtiden inte behöver spendera en enorm summa pengar för att få en fantastisk gaming laptop att spela på!

Läs också våran köpguide innan du slår till med en ny gaming laptop!

I detta testet har vi letat fram de bästa gaming laptopsen inom olika prisklasser som täcker alla dina spelbehov:

Bäst i Test

acer nitro 5 an515 45
4.9/5
15.6” FHD/IPS/Ryzen 7 5800H/16GB/512GB/RTX 3080/Win10

Premium

4.9/5
16″/165Hz/IPS/Ryzen 9 5900HX/32GB/1TB/RTX 3080/Win10

Prisvärd

MSI
4.7/5

17″FHD/144Hz/i7-12700H/16GB/1TB/GF RTX 3060/Win11

Billig
4.4/5
17.3″FHD/IPS/144Hz/i5-11300H/8GB/512GB/RTX 3050/Win11

Köpguide Gaming Laptop Test

Att gejma på din bärbara dator kan vara en bra källa till underhållning på fritiden. Under årens lopp har PC-spel kommit långt med hjälp av den ständiga tekniska utvecklingen. Om du är en person som älskar att spela spel på sin enhet regelbundet är en bärbar dator med spelfunktion det lämpligaste alternativet för dig.

Det är dock värt att notera att inte alla gaming laptops är avsedda för alla konsumenter. Jämfört med vanliga bärbara datorer fokuserar dessa produkter mer på höga tekniska aspekter, prestanda och skärm. Mer specifikt riktar sig gaming laptops till personer som letar efter en bärbar enhet som ger dem den optimala prestanda de behöver för sina spelaktiviteter.

Tänk på Detta när du Köper en Gaming Laptop

Att köpa en gaming laptop kan dock vara en stor utmaning, särskilt om du inte är väl insatt i hårdvara eller om du inte vet vad du ska leta efter. Utan noggranna överväganden kan det sluta med att du köper en lågklassig enhet som bara kommer att ge dig problem på vägen.

Tänk på följande:

Vilken Typ av Spel Spelar Du

Innan du omedelbart hoppar iväg och köper den första bärbara speldatorn du ser bör du fundera på vilka spel du spelar regelbundet. Om du vet detta kan du lägga grunden för vad du letar efter i en bärbar dator och fastställa vilka specifikationer du vill att din bärbara dator för spel ska ha.

Till exempel kräver realtidsstrategispel ofta minimal datorkraft jämfört med andra datorspel. Det betyder att om du främst spelar RTS-spel kan du spara pengar genom att inte köpa den största eller dyraste produkten.

Men om du är en spelare som spelar AAA spel som Cyberpunk 2077 eller Assassin’s Creed är det viktigt att tänka på strömförsörjningen när du köper din bärbara dator. Du behöver en gaming laptop med en kraftfull CPU, ett stort RAM-minne och kanske den senaste generationens grafikkort. Om du annars spelar spel som Counter-Strike skulle en hyfsad bärbar dator i mellanklassen fungera tillräckligt bra för dig, särskilt med en hög uppdateringsfrekvens.

Om du tänker på vilka typer av spel du spelar när du köper din bärbara dator kan du försäkra dig om att den klarar av att hantera dessa titlar. Spendera bara på det du behöver, men se till att den fortfarande utför allt du behöver effektivt.

I den här artikeln diskuterar vi några av de viktigaste faktorerna du bör tänka på när du köper en gaming laptop och vad du bör tänka på under processen.

Kvalitet & Material

De flesta gaming laptops har vanligtvis en högkvalitativ plast-, aluminium- eller metallfinish. Dessutom väger de mer än vanliga ultrabookar eller bärbara datorer. Även om plastkonstruktioner är okej rekommenderar de flesta gamers att välja aluminium- eller metallfinish specifikt för att de är mer hållbara. Dessutom är bärbara speldatorer med metallisk eller aluminiumfinish bra på att stå emot överdriven uppvärmning, vilket är bra om du gillar att spela i flera timmar i sträck.

Skärmvisning

De flesta tenderar att glömma bort den bärbara datorns skärm. Men kom ändå ihåg att skärmen på din bärbara dator är lika viktig som hårdvaran.

Det är viktigt att tänka på skärmstorleken på din bärbara dator om du vill ha en bättre och mer omfattande spelupplevelse. Vissa bärbara datorer har ofta 17- eller 15-tumsskärmar, vilket är de vanligaste skärmarna på marknaden. Om du har råd att köpa en bärbar dator med större skärm rekommenderas det att du satsar på det, men det är värt att notera att det kan vara ganska dyrt.

Större skärmar innebär vanligtvis högre priser, särskilt eftersom det samtidigt krävs mer avancerad hårdvara för att driva dem effektivt. Dessutom ökar den bärbara datorns totala vikt och storlek, vilket kan vara ett problem beroende på vad du tänker använda den till.

Uppdateringsfrekvens

Välj en gaming laptop som åtminstone stöder en uppdateringsfrekvens på 144 Hz. Denna uppdateringsfrekvens håller på att bli standard för alla spelare, särskilt eftersom högre uppdateringsfrekvens innebär att en viss bild uppdateras fler gånger per sekund. Följaktligen leder detta till en jämnare bildvisning och bättre grafik överlag.

En annan fördel med högre uppdateringsfrekvenser är att de ger lägre svarstider, vilket minskar risken för inmatningsfördröjning i dina spel.

Upplösning

När du köper en gaming laptop bör du undvika skärmar med en upplösning som är lägre än 1920 x 1080. Detta beror på att 1080p-spel är den idealiska spelupplösningen för människor på grund av den fantastiska bildkvalitet som den ger. Det gör också att hårdvaran kan köras sömlöst.

Om du har en tillräcklig budget kan du också överväga att välja 4K-skärmar. Då får du den bästa visuella upplevelsen. Trots detta behöver du fortfarande nödvändig hårdvara för att driva skärmen med en sådan upplösning.

GPU

GPU:n är en av de viktigaste komponenterna du bör leta efter i en spelutrustning. En kraftfull och högkvalitativ GPU är viktig för att upprätthålla de fps du behöver för att spela dina spel på ett bekvämt sätt.

Du bör välja en bärbar dator som har tidigare generationers kort som GTX-serien eller den senaste generationen som RTX-serien. Om du inte nödvändigtvis behöver den bästa möjliga hårdvaran kan du också välja att kompromissa med grafikkvaliteten genom att välja ett GTX 1650 ELLER RX 5500-M. Med dessa grafikkort kan du fortfarande spela de flesta aktuella spel i en medelhög inställning.

Specifikationer för Maskinvara

Eftersom det inte ofta är möjligt att uppgradera din bärbara dator med ny eller fräsch hårdvara är det viktigt att tänka framåt. Se därför till att prioritera hårdvaruspecifikationer och funktioner när du väljer en gaming laptop. Här är några av de viktigaste:

  • Lagring (SSD och NVMe)

När det gäller bärbara hårddiskar bör du endast välja SSD-diskar. För att få bästa möjliga prestanda kanske du vill inkludera en NVMe-enhet eftersom den kan bidra till att avsevärt öka din spelprestanda i den bärbara datorns operativsystem. Om du använder en SSD för din bärbara dator för spel kommer du att avsevärt förbättra spelprestandan, särskilt med laddningsskärmar och förflyttning mellan olika områden.

  • CPU

Du behöver en solid processor för dina spelbehov. En solid processor ser till att du har den processorkraft som krävs för att din CPU ska kunna ge bästa möjliga prestanda. Processorer över Intel i5 är anständiga, men Intel i7 är det mest rekommenderade om du vill ha en optimal spelupplevelse.

  • RAM

RAM-minnet påverkar inte FPS direkt, men RAM-hastigheten kan ändå avgöra om hela spelupplevelsen blir bra eller dålig. På grund av detta bör du se till att du väljer en gaming laptop som har ett RAM-minne på minst 16 GB. Du kan också välja en ram på 32 GB om du vill ha bättre prestanda tillsammans med framtidssäkring när du ändå är igång.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button