Kläder & Skor

Mögel på kläder

Du har säkert hört talas om mögel, men visste du att du även kan få mögel på kläder? Mögel är så mycket mer än ett irritationsmoment – det kan också vara farligt för din hälsa.

Även om de flesta människor tror att mögel bara växer på väggar kan mögel i själva verket dyka upp på flera andra ytor, inklusive dina kläder och skor. Mögel har potential att förstöra tyg och allt annat som det kommer i kontakt med.

Mögel på kläder kan också interagera med huden när de kommer i kontakt med varandra och orsaka en rad olika hälsoproblem, från hudirritation till fullständiga allergier.

Mögel är ett problem som du inte bör förbise, särskilt om du har mögel på dina kläder. Det finns steg du kan ta för att lära dig mer om mögel på kläder och hur du kan åtgärda det. Här är allt du behöver veta.

Vad är mögel på kläder?

Mögel är en svamp och en viktig komponent i ekosystemet, som hjälper till att bryta ner döda träd och löv, så att mer löv kan frodas i stället. Mögel dras till fuktiga utrymmen som förekommer naturligt i naturen, men kan växa på mer osannolika platser, som interiörer i hus och lägenheter och på kläder, om förhållandena är de rätta.

Mögel tenderar att växa i olika färger – lila, orange, grönt, svart eller vitt – på olika ytor beroende på förhållandena. Mögel på kläder är vanligtvis Aspergillus-stammen och har ett annat utseende och en annan känsla än det mögel som växer på väggar eller golv.

Till skillnad från andra fuktiga ytor ser mögel på kläder ofta vitt ut och ibland grönsvart. Om du någonsin har sett svamp växa på en brödbit eller ost kan du kanske känna igen när det finns mögel på dina kläder eftersom utseendet i stort sett är likadant.

https://www.traditionrolex.com/23

Hur tar man bort mögel från kläder?

Det finns flera “Do it yourself” lösningar för att ta bort mögel på kläder som kan göras med hushållsprodukter. Men var medveten om att dessa metoder endast fungerar på lokala mögelförekomster.

  • Kombinationen av bakpulver och vinäger har varit känd för att effektivt bekämpa mögel på kläder. En tesked bakpulver med en kopp eller två vinäger tar bort mögel och den mossiga lukten. Tillsätt denna blandning i din tvättcykel eller blötlägg kläderna i vit vinäger i en timme.
  • Alternativt kan du använda en kopp blekmedel en bit in i tvättcykeln, men se till att du först kontrollerar att dina kläder inte har en “Blek inte”-märkning.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button