Kläder & Skor

Vad är jeans gjort av?

Denim är ett robust bomullskviltsväv som vävs med indigo, grått eller melerat vitt garn. Denim är kanske ett av de mest välkända och vanligaste tygerna som finns, från de klassiska blå jeansen till jackor, klänningar, overaller och mycket mer. I nästan 150 år har den blå jeansen varit en symbol för klassisk americana.

Denimjeansen uppfanns på 1870-talet av Jacob Davis och Levi Strauss, samma Levi som grundade Levi’s Jeans. Jacob Davis, hans affärspartner, var den förste som använde kopparnitar i denim- och bomullsduksbyxor för män för att förstärka de svagaste punkterna i plagget. Denna teknik gjorde byxorna starkare för en arbetares dagliga användning. Den 20 maj 1873 beviljades Davis och Levi Strauss & Co. patent på de jeans som vi känner till och älskar idag.

Äkta denim är tillverkad av bomull. Du behöver 100 % bomull i din denim för att få den perfekta strukturen: bomullsdenim är slitstark men formar sig efter din kropp vid varje användning, vilket innebär att dina jeans blir unikt egna varje gång du tar på dem.

Även om vi är förtjusta i jeans med enbart bomull, ger 1 % eller 2 % stretch ibland lite extra komfort, samtidigt som vi behåller alla de underbara egenskaper som bomull ger klassiska jeans i denim.

Material

Äkta blå jeans tillverkas av 100 procent bomull, inklusive trådarna. Polyesterblandningar förekommer, men den överväldigande majoriteten av de jeans som säljs är 100 procent bomull. Det vanligaste färgämnet som används är syntetisk indigo. Bältesöglor, midjeband, bakstycke, fickor och leggings i ett par blå jeans är alla tillverkade av indigofärgad denim. Andra kännetecken på blå jeans är dragkedja, knappar, nitar och etikett. Nitar har traditionellt varit gjorda av koppar, men blixtlås, tryckknappar och knappar är vanligtvis av stål. Designers etiketter är ofta taggar gjorda av tyg, läder eller plast, medan andra är broderade på med bomullstråd.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button