Mat & Dryck

Gjutjärnsgryta Bäst i Test 2022

Gjutjärnsgrytor är några av de mest hållbara köksredskapen. De är också mycket prisvärda, vilket gör dem perfekta för alla som precis har börjat i köket.

Du kan hitta gjutjärnsgrytor i vilken järnaffär som helst. Men om du vill ha en högkvalitativ stekgryta som håller i många år är det viktigt att du vet vad du ska titta efter när du köper en gjutjärnsgryta. I den här artikeln kommer vi att diskutera tips för köp och fördelarna med gjutjärnsgrytor.

Men först ska vi kika på årets bästa gjutjärnsgrytor:

Bäst i Test
skeppshult rund gjutjarnsgryta
4.9/5
Riktigt Bra & Populär Gjutjärnsgryta med Glaslock
Premium
4.9/5
Fantastisk Klassik Gryta med 11 Olika Färger
Prisvärd
4.8/5
Stor Fin Gryta till ett Fantastiskt Pris
Billig
4.8/5
Rejäl & Bra Gryta till ett Oslagbart Pris

Köpguide: Gjutjärnsgryta Bäst i Test

Planerar du att köpa en gjutjärnsgryta? Då bör du ha en uppfattning om vad som kännetecknar den bästa grytan och vilka faktorer du bör ta hänsyn till när du väljer gryta.

Detta ska du Tänka på när du Köper en Gjutjärnsgryta

Nedan följer våra bästa tips för att köpa den bästa grytan:

Tyngd

Gjutjärnsgrytor är tunga, och det finns en bra anledning till det: ju mer vikt en gryta har, desto mindre rör den sig på spisen. Detta är särskilt viktigt om du lagar mat på gas- eller elspisar med heta punkter. Ju tyngre grytan är, desto jämnare blir värmefördelningen.

Förbehandling

Gjutjärnsgrytor är tunga – särskilt när de är fyllda med vatten eller mat! Du vill inte bära runt på en varm kastrull utan handtag på båda sidor av kastrullen. Leta efter grytor med rejäla handtag på båda sidor så att du enkelt kan bära varm mat från ett ställe till ett annat utan att bränna dig eller tappa maten.

Handtag

Gjutjärnsgrytor är tunga – särskilt när de är fyllda med vatten eller mat! Du vill inte bära runt på en varm kastrull utan handtag på båda sidor av kastrullen. Leta efter grytor med rejäla handtag på båda sidor så att du enkelt kan bära varm mat från ett ställe till ett annat utan att bränna dig eller tappa maten.

Olika Typer av Material

Gjutjärn tillverkas av smält järn som hälls i sandformar som skapar formen på pannan eller stekpannan. Det är viktigt att veta vilken typ av material som används för att tillverka dina köksredskap eftersom det påverkar hur bra de värms upp och håller i ditt kök. Om du till exempel köper en billig aluminiumpanna kommer den att smälta när den ställs på hög värme (och kanske till och med innan).

Det finns två huvudtyper av gjutjärnsgrytor: kolstål och emaljerat gjutjärn. Kolstål är tunnare och lättare än emaljerat gjutjärn men har större risk för rost. Emaljerat gjutjärn är tyngre men har en nonstick-beläggning som gör det lättare att rengöra. Emaljerat gjutjärn är också dyrare än kolstål eftersom processen för att tillverka det är mer komplicerad

Kvalitetsmärkning

Om möjligt bör du kontrollera om det finns ett kvalitetskontrollmärke på locket eller handtaget på gjutjärnsgrytan innan du köper den – vissa tillverkare använder dessa märken som en indikator på kvalitetssäkring eller till och med ett bevis på att deras produkt har inspekterats av en tredje part (t.ex. FDA). Om du ser ett av dessa klistermärken kan det hjälpa dig att försäkra dig om att ditt köp är säkert och välgjort!

Storlek

Gjutjärnsgrytor finns i många olika storlekar och former, så du måste bestämma vilken storlek som passar bäst för dina behov innan du köper en. En 10-tums kastrull är perfekt för att göra en eller två portioner åt gången, medan större kastruller är bra när du lagar mat till stora grupper av människor eller om du vill göra flera rätter på en gång.

Fördelar med en Gjutjärnsgryta

Gjutjärnsgrytor har funnits i århundraden när det gäller matlagning. Människor har använt denna typ av kokkärl, från holländska ugnar till Le Creuset, i tusentals år och det finns inga tecken på att det kommer att upphöra inom en snar framtid. Gjutjärnsgrytor är otroligt mångsidiga och kan användas till vilken måltid som helst.

Här är några av fördelarna med en gjutjärnsgryta:

  • En Gjutjärnsgryta behåller värmen

Gjutjärnsgrytorna har en tjock botten och tjocka sidor som gör att de är bra på att hålla värmen. Det innebär att du kan laga mat vid lägre temperaturer än andra typer av grytor och stekpannor, vilket innebär mindre energispill och mindre risk för att maten bränns. Materialet absorberar också värme snabbt och fördelar den jämnt i hela pannan, vilket gör den idealisk för att steka kött eller sautera grönsaker.

  • En Gjutjärnsgryta är non-stick

Gjutjärnsgrytor är naturligt icke-stickande eftersom de är tillverkade av en typ av metall som kallas kolstål, som inte reagerar med maten som andra metaller kan göra – till exempel aluminium eller rostfritt stål – vilket ger en icke-reaktiv yta som inte läcker ut i maten när den värms upp under långa perioder. Materialets porositet gör det också lätt att rengöra eftersom smuts inte kan fastna mellan porerna som det kan göra med ytor av rostfritt stål (som inte är porösa).

  • Hållbarhet

Gjutjärnsgrytor är extremt hållbara och håller i många år. De klarar också av mycket missbruk. Du kan använda dem på spisen, i ugnen eller till och med över öppen eld på grillen! Ju mer du använder dem, desto bättre blir de på att leda värme.

  • Inga Gifter i Maten

När du lagar mat med gjutjärnsgrytor förhindrar du att gifter läcker ut i maten eftersom metallen är porös och inte innehåller några kemikalier som skulle kunna leda till att den läcker ut i maten, vilket andra pannor med nonstick gör. Detta är särskilt viktigt när du lagar sura livsmedel som tomater eller citrusfrukter eftersom dessa livsmedel tenderar att bryta ner plast med tiden.

  • Mångsidighet

Du kan använda dessa grytor för alla typer av matberedning, oavsett om du behöver något litet eller stort nog för att mata en hel familj eller en grupp människor på en gång. Du kan till och med baka kakor och andra desserter i dem! Gjutjärnsgrytor är också utmärkta för camping eftersom de inte kräver elektricitet när de används; istället kan du använda dem över en öppen låga eller campingkök.

Grattis!

Gjutjärnsgrytor är en av de mest mångsidiga köksredskap du kan ha i ditt kök. De är perfekta för bräsering, stekning och grillning, men även populära för att baka bröd och desserter. De är dessutom billiga och lätta att ta hand om.

Nu vet du allt du behöver veta för att köpa en gjutjärnsgryta!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button