Mat & Dryck

Hur kokar man potatis?

Kokta potatisar är bra och relativt enkel mat. Även om det är simpelt så är en helt krämig, perfekt kokt potatis, särskilt när den är beströdd med salt, peppar och olivolja, vädligt gott.

Det är inte komplicerat att koka potatis, men när det gäller grundläggande matlagningskunskaper är det bra att behärska kokt potatis eftersom det finns så många tillfällen att använda sig av den färdigheten. Potatis är ett av de mest mångsidiga och allmänt älskade livsmedlen som finns, speciellt här i Sverige. Oavsett om du planerar att äta kokt potatis som den är eller koka potatis till potatismos eller till en potatissallad finns det några tips och tricks som gör att du blir nöjd med det färdiga resultatet oavsett hur du planerar att använda dina potatisar.

Hur man förbereder potatis för att kokas

Det vanligaste sättet att koka potatis är på spisen i en kastrull med vatten. Men om du vill ha mer smakrik potatis kan du överväga att koka dem i buljong eller en blandning av buljong och vatten.

Förbered din potatis med skal

Börja med att skrubba potatisen med en ren för att ta bort all smuts, skölj sedan. Om du vill, skala (eller delvis skala) potatisen med en potatisskalare. Ta bort eventuella groddar och gröna områden med spetsen på en potatisskalare.

Det finns en hel del diskussioner om huruvida du ska skala potatisen innan du kokar den, men ingetdera sättet är fel. Även om det kan hjälpa potatisen att behålla en del av de vitaminer och näringsämnen som finns i skalet om man låter skalet sitta kvar under kokningsprocessen, handlar det egentligen om personliga preferenser.

Koka potatisen

Det är en bra ide att koka upp vattnet medans man skalar potatisen, om man vill att det skall gå snabbt. Alternativt så lägg den uppskurna potatisen i en stor kastrull. Tillsätt tillräckligt med kallt vatten för att täcka potatisens toppar. Tillsätt ½ till 1 tsk salt till vattnet.

Sätt spisen på hög effekt och låt vattnet koka upp. Sänk värmen till medel-låg eller låg. Täck kastrullen och koka under lock. Koka potatisen i lätt kokande vatten tills den är mjuk, cirka 15 minuter för små rödpotatisar, färskpotatis eller stor potatis i tärningar, och 20-25 minuter för hela potatisar. Kom ihåg att en stor faktor för hur länge man ska koka potatis är potatisens storlek.

Du kan använda en gaffel för att testa om de är tillräckligt mjuka. Din gaffel ska lätt glida genom potatisen när de är ordentligt kokta. Häll av vattnet, låt potatisen svalna lite och sen är den redo att serveras.

Hur man kokar potatis i mikrovågsugn

Om du vill koka potatis snabbt kan du använda mikrovågsugnen. Det är en bra lösning för små partier potatis.

  • Förbered potatisen enligt anvisningarna ovan.
  • Lägg den skurna potatisen i en mikrovågsugnssäker skål. Tillsätt tillräckligt med vatten för att täcka potatisen och en gnutta salt. Täck skålen med plastfolie och stick hål i plastfolien för att ventilera.
  • Låt den gå i mikrovågsugn på hög effekt i 5 minuter. Rör om, täck igen med plastfolie och koka i ytterligare 5 minuter eller tills potatisen är mjuk.
  • Låt rinna av i ett durkslag.

Knivtestet

Och var ärlig mot dig själv. Det faktum att du kan sticka en skalkniv genom en potatis betyder inte nödvändigtvis att de är färdiga. Potatisen ska va såpass mjuk att kniven glider in lätt.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button