Den kan ej ses från månen
Det var Robert Ripley, den amerikanske illustratören som gjorde sig en förmögenhet med sin tecknade film Beieve it or not, som kallade den kinesiska muren för “människans mäktigaste verk – det enda som skulle kunna ses av det mänskliga ögat från månen”. Detta påstående grundades naturligtvis inte på några bevis alls, eftersom det gjordes 30 år innan någon hade varit i rymden. Ändå blev det godkänt genom användning. Till och med den framstående sinologen Joseph Needham, författare till Science and Civilisation in China, konstaterade att “muren har betraktats som det enda människovärdiga verk som skulle kunna upptäckas av marsianska astronomer”.
Även om astronauterna misskrediterade månversionen är den långa muren fortfarande ofta citerad som ett “faktum”. Sanningen fastställdes en gång för alla under den första kinesiska rymdflygningen 2003, när astronauten Yang Liwei sade att han inte kunde se något av den från omloppsbana.
Kineserna kallar inte muren för "The Great Wall"
Den kinesiska termen för den kinesiska muren kommer från ett avlägset förflutet – långt innan “den stora muren” började användas – då varje stad hade sin egen mur. Kopplingen mellan murar och städer var så grundläggande att kineserna använde ett ord för båda, och det gör de fortfarande. Där står det, i Oxford Union Press’ standardiserade kortfattade ordbok: Chéng: “1. stad; 2. stadsmur”.
Muren är naturligtvis mer än en stadsmur, så kineserna lägger till ett adjektiv, inte “stor” utan “lång”. Kinesiskan för “den stora muren”, cháng chéng, betyder alltså “den långa staden”. Och lång mur. Och långa städer, eller långa murar, i plural.
Den är inte så gammal som du kanske tror
Kinesiska muren är mer än en mur
Muren är inte en “den”. Muren är en serie murar,ett “dem”, i plural. Delarna av muren finns i bitar, och mycket få delar av muren ser ut som den härliga skapelse som turisterna åker till. De tama delarna ger plats åt de vilda delarna – som är sönderfallande, övervuxna och förbjudna för vandrare – och de vilda delarna försvinner i luckor som skapats av vägar och reservoarer. På många ställen fördubblar, tredubblar och till och med fyrdubblar muren sig själv. Och alla dessa delar överlappar varandra i tiden. De avsnitt som du ser runt om i Peking har gamla föregångare, varav vissa går direkt under muren. Och dessa uppdelade avsnitt är ingenting jämfört med andra murar på jorden, som löper västerut i parallella linjer och spridda segment.