Mat & Dryck

Kastrullset BĂ€st i Test 2024

Om du menar allvar med matlagning Àr det viktigt att ha det bÀsta kastrullsetet i ditt kök. Oavsett hur experimentell din matlagning Àr kommer du inte att kunna utveckla dina kulinariska fÀrdigheter om du bara har en kastrull. Du kommer helt enkelt att behöva ett helt grytset.

LÀs vÄran guide lite lÀngre ner för att ta reda pÄ vilken typ av kastruller du behöver i ditt kök!

Vi har jÀmfört Ärets bÀsta kastrullset i olika prisklasser och hÀr ser du resultatet:

BĂ€st i Test
wmf grytset provence plus
4.8/5
Riktigt Bra & PopulÀrt Kastrullset i 5 Delar
Premium
4.9/5
Lyxigt Kastrullset med Tjock Botten i 3 Delar
Design
4.6/5
Riktigt Snyggt & Bra Kastullset i 6 Delar
Billig
4.5/5
 PrisvÀrt Kastrullset frÄn Zwilling i 4 Delar

Köpguide: Kastrullset BÀst i Test

Som konst Àr matlagning en vacker sak att se. Det perfekt krispiga skinnet pÄ en stekt kyckling. De ljusa, livliga fÀrgerna i en sommarsallad. Den Ängande, vÀldoftande buljongen i en rejÀl soppa. Alla dessa kulinariska lÀckerheter har en sak gemensamt: de har möjliggjorts av de köksredskap som anvÀnts för att skapa dem.

TÀnk pÄ Detta nÀr du Köper ett Kastrull-set

Även om vilken gammal kastrull eller stekpanna som helst tekniskt sett kan göra jobbet, gör en kastrull eller stekpanna av god kvalitet din matlagningsupplevelse sĂ„ mycket bĂ€ttre

HÀr Àr nÄgra saker att titta efter nÀr du köper en ny kastrull:

Storlek och Kapacitet

NÀr det gÀller kastruller spelar storleken roll. Du bör se till att du har en kastrull som Àr tillrÀckligt stor för att rymma den matrÀtt du gör, men inte sÄ stor att det tar en evighet att vÀrma upp den.

NÀr det gÀller kapacitet mÀts de flesta kastruller i liter. En bra tumregel Àr att vÀlja en kastrull som Àr 1-2 liter större Àn det recept du lagar. PÄ sÄ sÀtt har du gott om utrymme för avdunstning och behöver inte oroa dig för att maten ska koka över.

MÄlet Àr att ha flera olika storlekar av kastruller till hands sÄ att du alltid Àr förberedd, oavsett vad du gör.

Material

KokkÀrl Àr vanligtvis tillverkade av ett av tre material: rostfritt stÄl, aluminium eller koppar. Varje material har sina egna fördelar och nackdelar.

Rostfritt stÄl Àr det överlÀgset mest populÀra alternativet tack vare dess hÄllbarhet och lÀttskötthet. Det Àr ocksÄ en bra vÀrmeledare, sÄ maten tillagas jÀmnt. Nackdelen Àr att det Àr ett av de dyrare materialen pÄ marknaden.

Aluminium Àr ett annat populÀrt val för kastruller. Det vÀrms upp snabbt och Àr relativt billigt, vilket gör det till ett bra alternativ för budgetmedvetna kockar. Det Àr dock inte lika hÄllbart som rostfritt stÄl och kan vara benÀget att bli skevt med tiden.

Koppar Àr det tredje vanligaste materialet för kastruller. Det Àr en utmÀrkt vÀrmeledare, sÄ maten tillagas jÀmnt och snabbt. Det Àr dock ocksÄ ett av de dyrare materialen pÄ marknaden och kan vara svÄrt att sköta ordentligt.

LÀttanvÀnd

NÀr du köper en ny kastrull Àr det viktigt att tÀnka pÄ hur lÀtt de Àr att anvÀnda. Du vill trots allt inte tillbringa timmar med att kÀmpa för att laga en enkel mÄltid.

NÄgra saker att titta efter Àr non-stick-ytor, ugnssÀker konstruktion och ergonomiska handtag. Dessa funktioner kommer att göra ditt liv i köket mycket enklare och hjÀlpa dig att skapa vackra, lÀckra rÀtter med lÀtthet.

Pris

Som med allt annat i livet fÄr man vad man betalar för nÀr det gÀller kastruller. Med det sagt behöver du inte bryta banken för att fÄ en uppsÀttning av god kvalitet. Priserna pÄ kastrullsatser kan variera frÄn mycket prisvÀrda till ganska dyra, sÄ det Àr viktigt att hitta nÄgot som passar din budget.

NÀr det gÀller priset bör du ta hÀnsyn till bÄde kokkÀrlens material och mÀrket. Material och mÀrken av högre kvalitet kommer vanligtvis med en högre prislapp. Men Äterigen Àr detta inte alltid fallet. Det finns gott om kastrullsatser av hög kvalitet som Àr mycket prisvÀrda.

YtbelÀggning

Typen av belÀggning pÄ dina kastruller kan ocksÄ vara en viktig faktor att ta hÀnsyn till. Vissa mÀnniskor föredrar non-stick-belÀggningar medan andra föredrar rostfritt stÄl. Det finns ocksÄ keramiska och emaljerade kastruller.

Varje typ av belÀggning har sina för- och nackdelar. Non-stick-belÀggningar gör det lÀttare att laga mat och rengöra, men de Àr inte lika hÄllbara som andra typer av belÀggningar. Rostfritt stÄl Àr mycket hÄllbart men kan vara svÄrt att rengöra om det blir brÀnt pÄ maten.

Keramiska och emaljerade kastruller Àr ocksÄ mycket populÀra. De Àr lÀtta att rengöra och har en stor matlagningsyta. De kan dock vara ganska ömtÄliga och Àr dyrare Àn andra typer av kastruller.

Handtag

Handtagen pÄ din kastrull ska vara bekvÀma att greppa och hÄlla sig svala vid beröring, Àven nÀr kastrullen Àr varm. De ska ocksÄ vara robusta sÄ att de inte lossnar med tiden.

Du bör ocksÄ tÀnka pÄ hur handtagen sitter fast pÄ kastrullerna. Vissa kastrullsatser har nitade handtag medan andra har handtag som Àr svetsade. Nitade handtag Àr vanligtvis mer hÄllbara men de kan vara svÄrare att rengöra.

Kompatibilitet med Spis

Alla kastruller Àr inte kompatibla med alla typer av spisar. Om du till exempel har en induktionshÀll mÄste du se till att din kastrull Àr kompatibel. Samma sak gÀller för el- och gasspisar.

Vissa kastruller levereras med ett universallock som kan anvÀndas pÄ alla kastruller i serien. Detta Àr en bra funktion att leta efter om du vill ha maximal mÄngsidighet.

Skötsel och UnderhÄll

NÀr du har hittat det perfekta kastrullsetet för dina behov Àr det viktigt att ta hand om kastullerna ordentligt. PÄ sÄ sÀtt kan du förlÀnga livslÀngden pÄ dina kastruller och se till att de ser ut och fungerar pÄ bÀsta sÀtt.

SÄ hÀr sköter och underhÄller du dina kastruller:

  • Diskning

Det Àr bÀst att diska kastrullerna för hand med varmt vatten och mild diskmedel. Undvik att anvÀnda hÄrda skrubbar eller sköljplattor, eftersom detta kan skada ytan pÄ dina kastruller.

Om du har en kastrull med non-stick-teknik, var sÀrskilt försiktig sÄ att du inte anvÀnder nÄgot slipmedel pÄ ytan. Det kan skada non-stick-belÀggningen och göra den mindre effektiv.

  • Förvaring

NÀr du ska förvara dina kastruller vill du se till att de Àr torra och fria frÄn matrester. Förvara dem om möjligt pÄ ett svalt och mörkt stÀlle.

Du kan ocksÄ hÀnga upp dina kastruller pÄ en grytstÄng eller anvÀnda en kastrullsorganisator för att hÄlla dem prydligt förvarade.

  • Kryddning

Om du har kastruller i gjutjÀrn eller kolstÄl Àr det viktigt att krydda dem regelbundet. Denna process skapar en naturlig non-stick-yta pÄ kastrullen och hjÀlper till att förhindra rost.

För att krydda dina stekpannor gnuggar du bara ett tunt lager matolja pÄ ytan och grÀddar dem i en förvÀrmd ugn i ungefÀr en timme. LÄt pannorna svalna helt och hÄllet innan du anvÀnder dem.

  • Rengöringstips

NÀr dina kastruller börjar se lite flÀckiga eller brÀnda ut behöver du inte oroa dig. Det finns nÄgra enkla rengöringstips som kan hjÀlpa dig att fÄ dem att se ut som nya igen.

-För svÄra flÀckar kan du göra en pasta av bakpulver och vatten. Applicera pastan pÄ flÀcken och lÄt den sitta i nÄgra minuter innan du skrubbar med en mjuk trasa.

-Om dina kastruller har en fettansamling kan du prova att koka en blandning av vatten och vinÀger i dem. Det hjÀlper till att bryta ner fettet och gör det lÀttare att rengöra.

-Om du har brÀnt fast mat kan du blötlÀgga pannan i en blandning av vatten och bakpulver över natten. PÄ morgonen bör maten vara mycket lÀttare att skrubba bort.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button