Mat & Dryck

Vem Uppfann Osthyveln

Osthyveln Àr en suverÀn uppfinning som mÄnga hade haft svÄrt att klara sig utan, men det var faktisk inte förrÀn pÄ 1920-talet som den moderna osthyveln uppfanns.

LÀr dig mer om osthyvelns historia och mannen som uppfann den i denna smartahushÄllsartikel!

Vad Àr en Osthyvel?

Alla svenskar vet förstÄs vad en osthyvel Àr, men i mÄnga andra lÀnder Àr anvÀndandet av osthyvel konstigt nog i det nÀrmsta obefintligt.

En osthyvel Àr ett smart köksredskap som hjÀlper dig att enkelt skÀra osten i snygga och jÀmna bitar. Oavsett om du vill göra en go ostmacka, toppa en pizza eller bara njuta av lite ost och kex gör en osthyvel det superenkelt att fÄ till den perfekta skivan.

cheese board

Osthyvelns Historia

Osthyveln Ă€r ett Ă€lskat köksredskap som har anvĂ€nts av ostĂ€lskare i generationer. Den har en lĂ„ng och intressant historia som började i slutet av 1800-talet. År 1895 bestĂ€mde sig en uppfinningsrik norsk snickare vid namn Thor BjĂžrklund för att skapa en anordning för att lĂ€ttare skĂ€ra ost. Han uppfann en trĂ„dskivare som bestod av en trĂ€bas och en metalltrĂ„dsram, med ett handtag pĂ„ toppen som gjorde att den kunde vridas. Detta var vĂ€rldens första osthyvel och den blev en omedelbar succĂ©. Snart började andra uppfinnare skapa sina egna versioner av osthyveln, och de har förbĂ€ttrats sedan dess. Idag finns osthyveln i en mĂ€ngd olika former, storlekar och material för att tillgodose behoven hos alla ostentusiaster.

Mannen som Uppfann Osthyveln

MÄnga tror att det var en svensk som uppfann osthyveln, men faktum Àr att mannen bakom uppfinningen av osthyveln Àr norrmannen Thor BjÞrklund frÄn Lillehammer.

Thor, som var möbelsnickare, Àr en sann pionjÀr inom matberedning och hans osthyvel revolutionerade det sÀtt pÄ vilket vi skÀr ost. Thor BjÞrklund uppfann osthyveln 1925 eftersom han irriterade sig pÄ kruxet att fÄ till fina och jÀmna skivor med en vanlig kniv. Med hans uppfinning blev det mycket lÀttare att fÄ perfekt jÀmna ostskivor, vilket gjorde det mycket lÀttare att njuta av ostbaserade snacks och recept. Thor BjÞrklunds osthyvel anvÀnds fortfarande Àn i dag, vilket visar hur kraftfull hans uppfinning var och hur anvÀndbar den fortfarande Àr.

Fördelarna med att AnvÀnda en Osthyvel

Att anvĂ€nda en osthyvel för att skĂ€ra upp din favoritost Ă€r ett bra sĂ€tt att njuta av din favoritmat snabbare. Du kan inte bara förbereda din ost med lĂ€tthet, utan du kan ocksĂ„ vara sĂ€ker pĂ„ att skivorna blir jĂ€mna, vilket innebĂ€r att alla vid bordet kan njuta av ostens perfektion. Osthyvlar Ă€r perfekta för underhĂ„llning, eftersom de snabbt kan skapa vackra och lĂ€ckra osttallrikar som imponerar pĂ„ alla fester. Dessutom kan du med en osthyvel enkelt justera tjockleken pĂ„ skivorna – frĂ„n papperstunna skivor för smörgĂ„sar till extra tjocka skivor för hamburgare och pizza – vilket ger dig praktiskt taget oĂ€ndliga möjligheter. Sist men inte minst Ă€r osthyveln otroligt lĂ€tt att anvĂ€nda, vilket innebĂ€r att du inte behöver vara en certifierad kock för att fĂ„ fram perfekta ostskivor. 

Vanliga FrÄgor och Svar

Osthyveln uppfanns Är 1925 av den norska möbelsnickaren Thor BjÞrklund frÄn Lillehammer. MÄnga tror att det var en svensk som uppfann osthyveln, men detta Àr fel.

Ja, osthyveln finns Àven i andra lÀnder. I norden Àr osthyveln ett mycket vanligt redskap i köket men utanför norden Àr det mÀrkligt nog inte alls lika vanligt. 

Ja, osthyveln Àr en vanlig köksapparat i Danmark och kan köpas i mÄnga butiker.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button