Uncategorized

Var Kommer Sushi IfrÄn?

Sushi Àr en populÀr matrÀtt i hela vÀrlden, men var kommer sushi egentligen ifrÄn och varför Àr denna matrÀtt sÄ populÀr?

I den hÀr artikeln ska vi diskutera sushins ursprung och hur den har utvecklats till att bli den Àlskade matrÀtt som vi kÀnner till idag!

Sushins Histora & Ursprung

Den allmÀnna uppfattningen Àr att sushin hÀrstammar frÄn Japan, men det Àr faktiskt inte riktigt helt sant!

Vi ska nu gÄ igenom och redogöra för nÀr och hur de olika varianterna av sushi skapades:

Funazushi

Funazushi

Sushi har en lÄng och intressant historia, och allt börjar redan Är 200-700 e.Kr. vid Mekongfloden i Sydostasien, dÄ det dokumenterats att man packade in saltad rÄ fisk i ett lager med mjölksyra-fermenterat ris. Detta gjordes för att öka fiskens hÄllbarhet sÄ att man kunde förtÀra den och fÄ tillgÄng till protein Äret runt, eftersom protein ofta var en bristvara vissa delar av Äret. 

NÀr man senare skulle Àta fisken nÄgon eller nÄgra mÄnader senare tog man bort riset och kastade det och Ät endast fisken. Denna sushivarianten kallas funazushi och blev senare populÀr i Kina innan det nÄdde Japan dÀr det utvecklades till den sushi som idag Àr sÄ populÀr Àven i Sverige. Funazushi förekommer faktiskt Àn idag pÄ vissa stÀllen i Japan och smaken pÄminner om surströmming eller lagrad ost.

Narezushi

NĂ„gon gĂ„ng pĂ„ 1500-talet, innan sushin uppfanns som vi kĂ€nner till den, Ă„t japaner fisk som hade saltats, picklats och jĂ€sts i flera mĂ„nader. Denna föregĂ„ngare till sushi kallas “nare-zushi” och var en viktig del av kosten i det gamla Japan och hĂ„llbarheten var ungefĂ€r lika lĂ„ng tid som fisken legat och jĂ€st, vanligtvis mellan 1-6 mĂ„nader. Denna process skapade en unik smak och konsistens som inte liknade nĂ„got annat. Det var lĂ„ngt ifrĂ„n dagens bitstora sushibitar, men det var fortfarande gott och nĂ€ringsrikt!

Hayazushi

Hayazushi

Det Àr fortfarande okÀnt vem, men nÄgon smart japan kom pÄ 1600-talet pÄ att ris och vinÀger var en riktigt smaskig kombination. Och genom att pressa fisken med vinÀger och ris uppnÄddes ungefÀr samma smak som hos narezushi, med den skillnaden att hayazushi kunde tillagas över en natt, sÄ man behövde inte lÀngre vÀnta en hel mÄnad pÄ sin mÄltid! Nu börjar det likna nÄgot!

Hakozushi

Hakozushi

PÄ 1700-talet kom man i Osaka pÄ att tillagningstiden kunde minskas ytterligare genom att koka riset i vinÀger och sedan pressa ihop det med ett trÀverktyg. Processen var ganska enkel och tog endast nÄgon timme och det Àr pÄ detta vis vi idag lagar vÄr sushi! Namnet Hakozushi kommer frÄn det japanska ordet hako som betyder lÄda.

Hakozushi Ă€r ocksĂ„ kĂ€nt under namnet Oshizushi som betyder ”Sushi i Osaka-stil”.

Nigirizushi

Nigirizushi

Den typen av sushi som Àr mest populÀr i vÀstvÀrlden idag kallas nigirizushi och den uppfanns pÄ 1800-talet i Tokyo. Nigirizushi Àr sushiris kokat i vinÀger som formas med hjÀlp av hÀnderna till en liten boll dÀr man sedan lÀgger pÄ fisk.

Denna sushivariant gÄr ocksÄ i Japan under namnet edomaezushi.

California Roll

California Roll

Det finns numera ocksÄ en sushityp som inte hÀrstammar frÄn Japan som kallas California roll, eller kawarizushi. Denna varianten uppfanns i slutet av 1900-talet i USA och finns att hitta i de flesta vÀsterlÀndska lÀnder, men Àr inte lika populÀr i Japan.

Utvecklingen av Sushi

Utvecklingen av sushi började som sagt i Sydostasien för mer Àn 2000 Är sedan nÀr mÀnniskor började packa kokt ris med fisk eller andra ingredienser för att skapa en typ av mÄltid som kunde bevaras under lÄng tid. Under Ärhundradena spreds bruket att tillaga sushi till Japan dÀr det genomgick ytterligare förÀndringar för att bli den typ av sushi som vi kÀnner till idag. Man tror att sushi en gÄng ansÄgs vara en lyxvara, men sÄ smÄningom sjönk kostnaden för ingredienserna och sushi blev populÀrt bland den breda befolkningen. AnvÀndningen av vinÀgerkryddat ris, som Àr en viktig del av modern sushi, introducerades först under Edo-perioden i slutet av 1800-talet, dÄ sushikockar började experimentera med olika ingredienser och tekniker.

Sushi i Modern Tid

I modern tid har sushi blivit en populÀr kulinarisk basvara runt om i vÀrlden. FrÄn högklassiga sushirestauranger till din lokala sushisylta har konsten att göra sushi förvandlats till en lÀttillgÀnglig och utsökt matupplevelse. I takt med att sushin fortsÀtter att utvecklas och förnyas dyker nya kreativa smaker och kombinationer upp hela tiden, vilket gör att vi kan njuta av sushi pÄ fler och mer spÀnnande sÀtt. Oavsett om du Àr en sushikonnÀssör eller bara har börjat, finns det ingen brist pÄ sÀtt att uppleva och njuta av sushi i modern tid.

Regionala Varianter av Sushi

Sushi har utvecklats med tiden till regionala varianter som skiljer sig Ät i frÄga om ingredienser och tillagningsmetoder. I USA görs sushi ofta med fÀrskost, avokado och andra otraditionella ingredienser. I Japan tillagas sushi vanligtvis med traditionella ingredienser, som rÄ fisk, tÄng och vinÀgerris. I Storbritannien brukar sushi tillagas med en kombination av kokt kött, kryddiga sÄser och kokta grönsaker. I Sydostasien görs sushi ofta med en mÀngd olika frukter, nötter och sÄser, vilket skapar en unik och lÀcker smak. Oavsett vart du Äker har varje land sin egen lÀckra regionala variant av sushi som garanterat kommer att fresta dina smaklökar!

Vanliga FrÄgor och Svar

BÄde ja och nej. De moderna sushivarianterna som vi idag kÀnner som sushi har alla uppkommit i Japan. Men de första typerna som utvecklades till den typen vi idag hÀrstammar frÄn Mekongfloden i Sydostasien.

I Japan Àr sushi den mest populÀra matrÀtten och en viktig del av den japanska kosten. Den Àts ofta som ett mellanmÄl eller som en hel mÄltid, och den uppskattas av mÄnga i hela landet.

Sveriges första sushi-restaurang Àr restaurang Seikoen som öppnades i Stockholm 1979 men vÀxte i popularitet först pÄ slutet av 90-talet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button