Skönhet

Bästa Schampot För Färgat Hår 2024

När det gäller att underhålla det färgade hårets liv och glans, spelar rätt schampo en väsentlig roll. Med ett överflöd av produkter på marknaden kan det vara svårt att hitta den som passar just ditt hår bäst. I den här artikeln granskar vi fyra toppschampon som lovar att bevara din hårfärg och samtidigt tillgodose ditt hårs individuella behov. Oavsett om du föredrar lyxiga märken eller letar efter ett mer prisvärt alternativ, finns det något för alla. Låt oss dyka rakt in i recensionerna och hitta det bästa schampot för ditt färgade hår.

Bäst i Test

Lanza Healing Color Preserving Duo

5/5

Premium

4.7/5

Prisvärd

4.5/5

Bonus

4.2/5
5/5

Under vår tidsbegänsade testning märkte vi att Lanza Healing Color Preserving Duo verkligen förtjänar sin plats som det bästa schampot för färgat hår. Dess unika formula arbetar för att bevara hårfärgens lyster och vibrans, vilket hjälper till att förlänga färgens livslängd mellan salongsbesöken. Detta schampo var utmärkt på att rengöra håret utan att strippa det på sin naturliga olja.

Schampot är ganska koncentrat, så man behöver bara en liten mängd varje gång. Det har en trevlig doft som varken är för stark eller för mild. Den tillhörande balsamet i detta duo-paketet bidrar till att addera ytterligare lyster och mjukhet till håret. Trots priset, känner vi att den fantastiska prestationen och de långvariga resultaten gör det värt kostnaden.

 • Färgbevarande
 • Rengör effektivt
 • Hållbar lyster
 • Bevarar hårfärgens livslängd
 • Trevlig doft
 • Effektiv rengöring utan att bort naturliga oljor
 • Kan kännas för dyr för vissa

Vår dom är att Lanza Healing Color Preserving Duo är ett utmärkt val för dem med färgat hår. Trots det högre priset, levererar produkten vad den lovar – den bevarar hårfärgens lyster och förlänger dess livslängd, samtidigt som den ger en effektiv, men skonsam, rengöring. Allt eftersom du använder denna produkt kommer du att märka att du behöver färga ditt hår mindre ofta, vilket i slutändan sparar dig pengar.

4.7/5

Under testningen fick vi verkligen testa Olaplex Bond Maintenance Pakets styrkor. Detta paket består av både schampo och balsam som är avsedda att skydda och vårda färgat hår på djupet. Resultatet? Otrolig glans, sammanbindning av skadade hårstrån och bevarandet av hårfärgen mellan färgningstillfällen. Dess unika formula bidrar till att reparera skador och skydda mot framtida slitage, vilket verkligen märktes under testperioden – håret kändes renare, mjukare, starkare och mer livfullt än någonsin tidigare.

En annan sak vi älskade med detta schampo och balsam-set var deras lätta doft – det var inget som var överväldigande eller störande. Trots att Olaplex Bond Maintenance Paket har ett något högre pris jämfört med andra produkter på marknaden, är vi övertygade om att dess framstående prestanda och de långvariga resultat det ger, gör det värt varje krona.

 • Stärker håret
 • Förlänger hårfärg
 • Läcker doft
 • Schampot och balsamet arbetar tillsammans för att skydda och förstärka färgat hår
 • Återställer glansen och livetsfullhet till ditt hår
 • Bekämpar effektivt hårets skador och framtida slitage
 • Har ett lite högre pris än vissa andra produkter på marknaden

Vår slutgiltiga dom är att Olaplex Bond Maintenance Paket är en investering som i längden lönar sig för de med färgat hår. Trots dess högre pris, dess fantastiska förmåga att reparera skador, skydda mot ytterligare slitage, bevara hårfärgen samt tillföra glans gör det till ett överlägset val.

4.5/5

Detta schampo från Amika, Vault Color Lock Shampoo, överraskade oss positivt med sin effektivitet och förmåga att låsa in hårfärg. Under vår testperiod upplevde vi hur detta schampo lyfte fram fräschör i håret utan att torka ut det. Det jämnade ut hårets textur och efterlämnade en behaglig doft som höll i sig genom dagen.

Aven om det är mer ekonomiskt än våra tidigare produkter, känns Vault Color Lock Shampoo lyxigt och effektivt. Med dess fylliga formula och rikliga skumrengöring, var det en äkta fröjd att använda. Det skyddar färgade hårstrån, vilket resulterade i en tydligt förbättrad livslängd av vår hårfärg.

 • Lyxigt
 • Färgskyddande
 • Långvarig doft
 • Rikligt skummande för effektiv rengöring
 • Intensiv och långvarig doft
 • Förbättrar livslängd av hårfärg
 • Svag i konsistens som kan kräva mer produktanvändning

Vårt omdöme över Amika Vault Color Lock Shampoo är övervägande positivt. Trots sin lite svaga konsistens är dess skyddande effekter på färgat hår högst imponerande, och doften är bara underbar. Det erbjuder mycket värde för sitt rimliga pris, vilket gör det till ett toppval för budgetmedvetna konsumenter med färgat hår.

4.2/5

Vid testning av Maria Nila Palett Shampoo Luminous Color märkte vi genast att detta schampo gjorde ett positivt intryck. Schampot ger ett rikt skum som skonsamt rengör färgat hår utan att framkalla någon torrhet. Dess friska och subtila doft är också berömvärd – den är där, men inte överväldigande eller störande.

En annan fördel med detta schampo är dess unika formula som innehåller antioxidanter och färgbevarande ingredienser som hjälper till att förlänga levnadslängden på flera olika typer av hårfärger. Detta sett till resultatet som efter användning lämnar håret mjukare, glansigare och ger en känsla av lyx, även om du bara är hemma i ditt eget badrum!

 • Skonsam rengöring
 • Färgbevarande
 • Lätt doft
 • Schampot rengör skonsamt utan att torka ut färgat hår.
 • Dess formula med antioxidanter och färgbevarande ingredienser förlänger effektivt hårfärgens lyster.
 • Det lämnar håret mjukt, glansigt och lyxigt efter varje användning.
 • Kan vara något dyrt för vissa budgetar.

Vår slutsats om Maria Nila Palett Shampoo Luminous Color Duo är synnerligen positiv. Trots att priset kanske är lite högre än några kanske vill spendera, märkte vi att dess prestationer och resultat verkligen gör det värt kostnaden. Från den subtila men fräscha doften till dess skonsamma rengöringseffekt samt förmågan att effektivt bevara hårfärgen – detta är definitivt ett schampo att överväga för variansen av färgade hårtyper.

Detta Ska du Tänka på när du Köper Schampo för Färgat Hår

När man har lagt tid, pengar och ansträngning på att få den perfekta hårfärgen, vill man såklart att den ska hålla länge. Men hur skyddar man sin nyfärgade glänsande kalufs mot blekning och slitage? Svaret ligger ofta i det schampo du väljer. Att välja rätt schampo för färgat hår är inte alltid lätt men här kommer vi att detaljera vad du bör tänka på när du köper det bästa schampot för färgat hår.

Schampot spelar roll: Varför valet av rätt schampo är så viktigt för färgat hår

Tänk dig att du förlitar dig till slut på den vackra färgen du alltid har drömt om, bara för att se den blekna snabbare än en sommarflirt. Tråkigt, eller hur? Men vet du vad? Det behöver inte vara så. Hemligheten ligger i ditt schampo! Ja, du hörde rätt. Valet av rätt schampo är absolut avgörande när det gäller att behålla den där drömlika, levande färgen. Färgat hår kräver nämligen extra vård och skydd mot skadeelement, och ditt schampo borde göra mer än rensa – det borde ge den kärleksfulla vården och det viktiga skyddet. Att välja rätt schampo är som att fynda den perfekta klänningen: det kommer att lyfta din look, komplettera din stil och ge extra känsla till varje dag. Så, skämmer du bort ditt färgade hår med rätt schampo? Om inte, kom ihåg: det är aldrig för sent att börja!

Ingredienser att söka efter

I världen av schampon för färgat hår spelar ingredienserna en stor roll. Det är definitivt värt att läsa etiketten noggrant innan du gör ditt köp. Så, vad ska du söka efter? Låt oss dyka in i några av de bästa ingredienserna som är skonsamma för ditt färgade hår och kan hjälpa till att hålla din färg levande.

 • Naturbaserade ingredienser, till exempel sheasmör och aloe vera, som är milda för håret och bidrar till att förhindra uttorkning och skador.
 • UV-skyddande komponenter som hjälper till att förlänga livslängden på din hårfärg genom att skydda den mot solens skadliga strålar.

Naturbaserade ingredienser

Då det kommer till schampo för färgat hår, är det en bra idé att fokusera mer på produkter som pryder sig med naturliga ingredienser. Varför, undrar du? Jo, naturliga ingredienser tenderar att vara mildare och mindre skadliga än deras kemiska motsvarigheter. De kan hjälpa till att lugna hårbotten och bibehålla dess naturliga oljor, vilket i sin tur kan förlänga din hårfärg. Ingredienser som aloe vera, kamomill, grönt te och kokosnötsolja, är alla fantastiska tillval då de erbjuder oerhört näringsrika fördelar. Till exempel kan kamomill naturligt förstärka blonda toner, medan kokosnötsolja har djupgående fuktgivande egenskaper och kan hjälpa ditt färgade hår att behålla sin glans. Så nästa gång du står i butikshyllan eller scrollar igenom onlinebutiken, ta en titt på ingredienslistan innan du bestämmer dig.

UV-skyddande komponenter

Solälskare där ute kan kanske bli lite besvikna över att höra detta, men UV-strålar från solen är faktiskt något av den värsta fienden för färgat hår. Solen kan verka ha en blekande effekt på din hårfärg och därmed göra att den tappar sin lyster snabbare. Och här kommer räddaren i nöden: UV-skyddande ingredienser i ditt schampo! Ingredienser som rapsfröolja, solrosolja och vissa vitaminer som C och E, erbjuder UV-skydd som kan hjälpa till att skydda ditt hår mot solens skadliga strålar. Vet du vad det bästa med ett schampo med UV-skydd är? Förutom att det hjälper till att behålla din hårfärg levande och livfull längre, ger det även ditt hår ett extra lager av skydd mot miljöskador. Det låter ganska bra, eller hur?

Vilka ingredienser bör undvikas?

När det gäller att hålla ditt färgade hår glänsande och livfullt, är det lika viktigt att veta vilka ingredienser du bör undvika i ditt schampo som vilka du bör inkludera. Vissa ingredienser kan faktiskt göra mer skada än nytta, och kan till och med bidra till att sudda ut ditt nyfärgade hår mycket snabbare än du skulle vilja. Så vilka är dessa illvilliga ingredienser? Låt oss dyka in och upptäcka.

Sulfater och parabener

Tänk på sulfater och parabener som de “bad boys” i schampo-världen. Trots att de är populära i många hårvårdsprodukter, är dessa kemikalier inte alltid ditt hår’s bästa vän. Sulfater är starka rengöringsmedel som kan tvätta bort din färg tillsammans med smuts och olja, medan parabener kan förändra färgens livslängd och lyster. Men bli inte överväldigad! Det finns massor av sulfat- och parabenfria schampon på marknaden idag som fortfarande kan leverera en grundlig rengöring utan att äventyra din färgbehandling. Kolla alltid etiketten innan du köper!

Utorkande alkoholer

Alkohol i schampo? Ja, det är verkligen en sak, men tyvärr inte den goda sorten. Vissa alkoholer kan vara mycket uttorkande, vilket gör ditt hår torrt och sprött, och därmed mindre kapabelt att hålla på färgen. Ingenting kan suga livet ur det nyfärgade håret snabbare än uttorkning. Så även om det inte alltid är möjligt att helt undvika alkoholer i ditt schampo, bör du försöka undvika sorter som etanol, denaturerad alkohol, methanol och isopropylalkohol, då dessa tenderar att vara mest uttorkande för håret.

Tips för att förlänga livslängden på din hårfärg med rätt schampo

Att hålla ditt färgade hår glänsande och livfullt handlar om mer än bara att välja rätt schampo – det handlar också om hur du använder det. Först och främst, överväg att minska hur ofta du tvättar ditt hår. Vet du att schampo kan strippa håret på dess naturliga oljor och torka ut din färg? Därför är det bra att hålla sig till maximalt tre tvättar per vecka. När du schampoerar, bör du fokusera på att rengöra hårbotten noggrant, så låt schampot köra ner genom längderna av ditt hår när du sköljer istället för att gnugga det in. Dessutom, alltid följ upp med en balsam för att återfukta och skydda ditt hår. Minns du när jag pratade om UV-skydd tidigare? Nu, det gäller här också. Använd ett leave-in produkt som har UV-skydd för att skydda ditt hår från solens skadliga strålar. Genom att följa dessa tips och använda de rätta produkterna kan du verkligen förlänga livslängden på din hårfärg och hålla den igenkännlig längre.

Hur man hittar det bästa schampot för just ditt färgade hår

När det kommer till att välja det bästa schampot för ditt färgade hår finns det några viktiga saker att tänka på. Faktum är att alla inte har samma hår eller samma preferenser när det gäller vårdprodukter. Här är några praktiska tips för att hjälpa dig hitta schampot som passar dig bäst.

 • Känna ditt hår: Är det torrt, oljigt eller normalt? Är det tjockt eller tunt? Dessa egenskaper kan påverka vilka produkter som fungerar bäst för dig.
 • Provningsprocessen: Ibland kan det ta lite tid att hitta rätt produkt. Var inte rädd för att testa ett par olika schampon för att ta reda på vilket som fungerar bäst för just ditt hår.

Betydelsen av att känna ditt hår

Men hur vet du vad som passar just ditt unika hår när det kommer till schampo? Jo, det börjar med förståelse. Att känna ditt hår innebär mer än att bara veta dess färg – det handlar om att förstå dess textur, hårets tjocklek och även din skulp hälsa. Till exempel, om du har torrt hår, kan du vara i behov av ett schampo som är högt på återfuktande ingredienser. Omvänt, om ditt hår är naturligt oljigt, så vill du kanske undvika schampo som innehåller extra oljor. Detta är bara toppen på isberget när det kommer till de faktorer man ska tänka på! Det är en djungel där ute, men oroa dig inte, med lite kunskap och förståelse av ditt eget hår kan du navigera rätt.

Provningsprocessen: Testa för att ta reda på vad som fungerar bäst

Någon sade en gång att processen att hitta det rätta schampot kan vara “prövning och miss”. Och ärligt talat så kan det var lite så. Men låt oss sätta ett positivt snurr på saken och kalla det för en “utforskande resa”. Efter att du har fått en bättre uppfattning om ditt hår och vilka ingredienser du ska hålla utkik efter, är det dags att prova några olika märken och formuleringar. Glöm inte att även om ett visst märke kanske fungerar underverk för en vän, kanske det inte ger samma resultat för dig. Vi har alla olika hårtyper och behov. Det som fungerar bäst för dig kommer sannolikt att bli en process av testning och justering. Kom också ihåg att ge varje nytt schampo du provar lite tid. Det kan ta några tvättar innan ditt hår anpassar sig till den nya produkten och du ser de verkliga resultaten.

Vanliga Frågor och Svar

Nej, det är inte nödvändigt att använda schampo specifikt för färgat hår, men det kan vara mycket fördelaktigt. De har ofta ingredienser som hjälper till att bevara och skydda färgen, vilket kan förhindra att den bleknar snabbt. Därmed får du mer långvariga och levande resultaten från din färgbehandling.
Frisörer i Sverige rekommenderar vanligtvis schampon som är fria från sulfater och parabener. De tenderar att förespråka produkter som är skonsamma mot håret och hårbotten, som återfuktar och vårdar samtidigt som de rengör. Populära märken inkluderar Sachajuan och Björn Axén.
Valet av schampo beror mycket på ens hårtyp och specifika behov. I Sverige är märken som Sachajuan och Maria Nila populära eftersom de erbjuder ett brett sortiment av produkter för olika hårtyper och -problem, från torrt och skadat till oljigt och tunt hår. Dessutom är de kända för att vara miljövänliga, vilket är viktigt för många svenskar.
Idealiskt sett skulle det bästa schampot och balsamet skilja sig baserat på individens hårkvalitet och behov. Till exempel, ifall du har torrt och frissigt hår, bör du överväga schampo och balsam med fuktgivande egenskaper som de från märken som Kérastase och Moroccanoil. Om ditt hår är fint och saknar volym, skulle produkter från märkena Sachajuan eller Björn Axén vara mer lämpliga för dig.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button