Allmänt

Hur långt är en fot?

Tidigare i historien (och särskilt på landsbygden) när mätningar skulle göras fanns det ofta ingen kalibrerad och standardiserad mätutrustning till hands.

Därför gjorde man vad man gör bäst och improviserade med det man hade till sitt förfogande.

I många fall räknade man ut en sträcka genom att gå den och angav måttenheten i “fot”. Det sägs att kung Henrik I av England, vars styre inleddes år 1100, beslutade att standardisera denna måttenhet med sin fot som den nya standardlängdenheten. Troligen på grund av att människor i allmänhet var kortare på den tiden och också hade kortare fötter, baserades standarden för fotmätning på en fot med stövlar i stället för en naken fot.

Dessutom finns det många historiska berättelser om att bredden på en mans tumme användes som standard för en tum.

Ursprunget till "fot" som mått (varför 12 tum?)

Varför finns det 12 tum i en fot? På sätt och vis är mätningens historia lika gammal som mänskligheten själv.

Varje aspekt av mätning har utvecklats med tiden, baserat på vem som ansvarade för mätningen och vilka mätinstrument som fanns under den aktuella tidsperioden.

Ta till exempel fotens ursprung. “Foten” har haft många olika längder genom tiderna. Först nyligen har 12 tum varit det officiella fotmåttet, och vi kan tacka romarna för det.

Hur långt är en fot i centimeter?

En fot motsvarar 30.48 centimeter. Det motsvarar ca 47 i skostorlek, men tänk på att måttet en ”fot” mättes med stövlar på.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se även
Close
Back to top button