Kvinnligt

Modersmjölksersättning Bäst i Test 2022

Även om bröstmjölk naturligtvis är det bästa för barnet så kan det, i en hektisk vardag, vara svårt i att hinna med att amma ditt barn hela tiden.

Det är här det fina med modersmjölkersättning kommer in i bilden. Modersmjölkersättning innehåller också en rad olika näringsämnen, vitaminer, mineraler och fleromättade fettsyror som omega 3 och omega 6.

Det finns olika typer av modersmjölkersättning som passar vid olika åldrar, och vi har plockat fram de allra bästa i vårat test:

Bäst i Test Spädbarn
nestle nan pro 1
4.8/5
För Spädbarn upp till 6-mån
Bäst 6mån+
4.8/5
Från 6 Månader
Bäst 12mån+
4.7/5
Från 12 Månader
Special
4.4/5
För Barn med Komjölksallergi

Detta ska du Tänka på när du Köper Modersmjölksersättning

Pulver för modersmjölksersättning är mjölkpulver som rekonstitueras med vatten för att framställa modersmjölksersättning. Det är en typ av livsmedel som kan ges som en del av en medicinsk diet för spädbarn under 12 månader eller som en egen produkt.

Mjölkpulver har använts som en form av barnmat sedan 1800-talet, men i slutet av 1970-talet ersattes pulveret av flytande modersmjölksersättning på grund av ökad medvetenhet om allergiska reaktioner och dåligt näringsvärde. I och med tillkomsten av förbättrad bearbetningsteknik är denna trend dock på väg tillbaka till gamla tider.

7 Saker att Tänka på:

  1. Pålitligt varumärke

 Det är viktigt att se till att pulveret för modersmjölksersättning tillverkas av ett välrenommerat företag för att säkerställa konsekventa resultat. Pulvret ska vara tillverkat av högkvalitativa ingredienser och innehålla lämpliga nivåer av näringsämnen. Se till att märket är godkänt av Pediatrics och följer dess riktlinjer för matpyramiden.

  1. Näringsvärde

Pulveret för modersmjölksersättning måste innehålla alla viktiga näringsämnen i en lättsmält form. Det finns flera produkter på marknaden som påstår sig vara ett “näringsmässigt alternativ” till bröstmjölk eller modersmjölksersättning, men detta är inte sant och de bör undvikas på grund av potentiellt farliga ingredienser som örter och vitaminer.

  1. Typ av formel

Det finns flera olika modersmjölksersättningar på marknaden: ko, soja, get och djurmjölk. Även om alla dessa har samma näringsvärden finns det vissa fysiologiska skillnader. Det är viktigt att notera att alla modersmjölksersättningar endast innehåller 90 % av de näringsämnen som finns i bröstmjölk. De resterande 10 % kan man få i sig genom att tillsätta risgrynsgröt, färsk frukt och färska grönsaker eller juice-koncentrat i pulverform till bröstmjölk eller handutpressad mjölk.

  1. Bekvämlighet

Om pulverformulan är lättsmält i pulverform är detta att föredra framför produkter som kräver vatten eller mjölk (t.ex. kuddar och spenderrör). Se till att du kan förvara modersmjölksersättningspulvret i rumstemperatur; om pulvret måste värmas upp före användning, se till att det värms upp ordentligt och kyls av innan bröstmjölk eller vatten tillsätts. Pulvret håller sig inte varmt under en längre tid.

  1. Förpackning

Se till att det pulver för modersmjölksersättning som du väljer kommer i en förmätt behållare eller skopa, detta minskar förberedelserna och minskar risken för kontaminering. Det kan vara bra att köpa en större mängd modersmjölksersättning i lösvikt och förvara den i frysen. Då kan du ta ut en portion utan att behöva mäta varje portion.

  1. Kostnad

Det är viktigt att välja en produkt som innehåller rätt näringsämnen och är praktisk, men den måste också vara kostnadseffektiv. Se till att jämföra priserna mellan olika märken och butiker och ta med eventuella extrakostnader (t.ex. kostnaden för andra produkter som behövs för beredningen).

  1. Bäst före datum

Välj ett modersmjölksersättningspulver med ett utgångsdatum som ligger så nära utgångsdatumet som möjligt; undvik produkter som har legat länge på hyllan. Dessa är sannolikt mindre effektiva på grund av den ökade risken för kontaminering.

3 Fördelar med att Använda Modersmjölksersättning

I vår tid är det viktigt att komma ihåg att mjölkpulver har en lång historia. Även om de näringsmässiga fördelarna med modersmjölksersättningen är små kan det vara ett bekvämt sätt för mammor att underlätta sin väg tillbaka till moderskapet efter att ha fött sitt första barn. Genom att välja ett pålitligt märke och se till att pulvret har förpackats i en lämplig behållare och att det fortfarande håller bäst före datum, kan mammor känna sig trygga med att mata sina barn när de växer upp.

Fördelarna är:

1) Näringsmässiga fördelar

Liksom alla näringsämnen är näringsämnena i formeln också en blandning av lösliga och olösliga näringsämnen. För barn som ammas finns det ingen näringsmässig fördel med modersmjölksersättning, men för barn som får modersmjölksersättning ökar mängden energi, protein och fett avsevärt. Olösliga fibrer hjälper till att reglera tarmrörelserna och förebygger förstoppning, medan andra vitaminer och mineraler som kalcium är viktiga för friska tänder och ben i tidig ålder.


2) Sparar på amning

För vissa kvinnor kan amning vara en mycket positiv upplevelse för både mor och barn. Men för andra kvinnor kan amning vara fysiskt utmanande och ge otillfredsställande resultat. För mödrar som upplever svårigheter kan alternativet att ge modersmjölksersättning vara det bästa alternativet. Många studier har visat att spädbarn som uppfostrats med modersmjölksersättning har större sannolikhet att krypa tidigt än de som har ammat, även om inte alla studier håller med om detta resultat.


3) Bekvämlighet för mammor

Mödrar som väljer att amma, särskilt de som har små barn, kan ha en önskan om att fortsätta amma. Detta är inte alltid möjligt på grund av en rad faktorer i livet som kan vara en utmaning för mödrar, t.ex. arbetsuppgifter, tidsbrist och fysiska begränsningar. Av dessa skäl har många mödrar funnit det fördelaktigt att gå över till modersmjölksersättning för att få mer tid att ägna sig åt andra aktiviteter och förbättra sitt hälsotillstånd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button