Sport & Fritid

MTB Cykel BĂ€st i Test 2022

Om du Àr pÄ jakt efter en ny riktigt bra MTB cykel sÄ har du kommit helt rÀtt! Men tÀnk pÄ att det finns en hel del olika typer av MTB cyklar att vÀlja mellan, sÄ följ vÄr guide om du inte Àr helt sÀker pÄ vilken mountainbike du ska köpa.

Vi har jÀmfört Ärets bÀsta MTB cyklar och hÀr Àr vinnarna i vÄrat test:

BĂ€st i Test
Merida Big Nine Limeted test

Merida Big Nine Limeted

4.9/5
LĂ€tt & Styv 29” Hardtrail-Cykel av Hög Kvalitet
Premium
4.9/5
Grym Trail-Cykel med Grym Följsamhet & Kontroll
PrisvÀrd
4.7/5
Bra och Rolig Trail-Cykel till ett Rimligt Pris
Billig
4.9/5
PrisvÀrd MTB Cykel för Blandad Körning

Köpguide: MTB Cykel BÀst i Test

Mountainbikes Ă€r komplexa nuförtiden – de finns i olika stilar och specifikationer. Oavsett om du planerar en lĂ„ng helgtur eller ett Ă€ventyr pĂ„ en brant bergstur, kommer den mountainbike du vĂ€ljer att avgöra kvaliteten pĂ„ din tur.

Det finns flera faktorer att ta hÀnsyn till nÀr du köper en mountainbike, till exempel var du kommer att cykla mest, vilken typ av terrÀng det Àr och hur mycket du kommer att klÀttra och cykla nedÄt.

Vad du ska TÀnka PÄ nÀr du Köper en Mountainbike

Du bör ocksÄ övervÀga om du vill kÀnna varenda liten ojÀmnhet pÄ leden eller om du vill ha en mer förlÄtande instÀllning.

En MTB cykel Àr ju en relativt stor investering och utbudet Àr i stort sett oÀndligt, dÀrför finns en hel del du bör tÀnka igenom innan du gör ditt köp.

TÀnk pÄ följande:

Material

MTB cyklar Ă€r tillverkade av stĂ„l, titan, aluminium eller kolfiber. Den vanligaste ramen Ă€r aluminium. Det ger en bra balans mellan styrka och vikt. En annan populĂ€r ram Ă€r stĂ„l – den Ă€r stark och lĂ€tt att arbeta med. Detta uppnĂ„s med rör med mindre diameter. Titanium Ă€r Ă„ andra sidan starkt och har mindre vikt.

De flesta tillverkare anvÀnder numera kolfiber eftersom det Àr otroligt lÀtt. Detta Àr det bÀsta alternativet för dem som söker en fjÀderlÀtt maskin. NÀr du vÀljer rÀtt ram Àr priset alltid en faktor.

En aluminiumram ger en bÀttre körning Àn stÄl eller titan. Det Àr vanligt pÄ fat-tire-cyklar och crosscountry-cyklar.

Hjulstorlek

En vanlig mountainbike har ett 26-tums hjul, förutom slopestyle- och dirtbikes. Andra har 27,5-tums eller 29-tums hjul.

Om du letar efter en MTB cykel som rullar bĂ€ttre över hinder Ă€r det bĂ€ttre att vĂ€lja en mountainbike med 29-tums hjul. Den enda nackdelen Ă€r att den accelererar lĂ„ngsammare – detta krĂ€ver mer anstrĂ€ngning för att svĂ€nga.

MTB cyklar har storlekarna S, M eller L. Vilken storlek som Àr bÀst beror pÄ flexibilitet, lÀngd och körstil. MÄnga cykeltillverkare har en rad olika storlekar. Om du inte Àr sÀker pÄ vilken som passar dig bÀst bör du prova att cykla pÄ olika underlag. Dessutom kommer vissa faktorer som kroppsmÄtt och körstil att bidra till ditt beslut om storlek.

Bromsar

De flesta MTB cyklar pÄ instegsnivÄ har skivbromsar monterade pÄ hjulnavet. NÄgra fÄ modeller har hydrauliska bromsar. SÄdana cyklar Àr mer progressiva och krÀver mindre fingerkraft eftersom de justerar sig sjÀlva.

Vissa mountainbikes har fÀlgbromsar, alltsÄ kuddar som griper tag i hjulen. Fördelen med sÄdana bromsar Àr att de Àr lÀtta att byta ut.

FjÀdringssystem

FjÀdringssystemet avgör hur cykeln absorberar stötarna pÄ leden. Om du Àr ute efter en kvalitetsresa bör du vara uppmÀrksam pÄ ett fullt fjÀdringssystem. Det kan absorbera stigens stötar och överföra all energi nÀr du klÀttrar uppför. Du kan vÀlja ett Hardtail fjÀdringssystem om du har en liten budget.

Pris

De flesta mountainbikes ligger inom intervallet 5000 kr till 30.000 kr – Ă€ven om du kan betala mer. Det faktiska priset beror pĂ„ drivlinor, rammaterial och bromssystem.

Olika Typer av MTB Cyklar

Det Àr vÀldigt viktigt att du vÀljer rÀtt typ av MTB cykel för det finns mÄnga olika typer av mountainbikes som passar för olika typ av körning.

Olika typer av MTB cyklar:

  • Cross-country-cyklar (bĂ€st för snabba, jĂ€mna stigar)

Crosscountrycyklar, eller XC-cyklar som de ocksÄ kallas, Àr kÀnda för sin klÀttringsförmÄga. De Àr bra för dem som vill ha en konkurrenskraftig cykling och Àr perfekta för dina lokala stigar. De typiska specifikationerna Àr 8 till 10 cm fjÀdringsvÀg och en 70 graders huvudvinkel. Det hÀr Àr vad du behöver om du behöver lÄnga kilometer av trampande. Crosscountry mountainbikes Àr utformade för uthÄllighet och ger snabbare rullmotstÄnd.

  • Trailbikes (bĂ€st för cykling pĂ„ mindre steniga vĂ€gar)

Det hÀr Àr en vanlig mountainbikestil för tÀvling. Den fungerar smidigt om leden har en blandning av klÀttringar och nedförsbackar. Dessa cyklar betonar effektivitet och vikt. De har 12-14 cm fjÀdringsvÀg och en huvudrörsvinkel pÄ 69 grader. Generellt sett visar en brant huvudrörsvinkel hur snabbt cykeln svÀnger eller klÀttrar. Det ger ocksÄ bÀttre stabilitet vid en lÀgre vinkel.

Om du vill ta de dÀr episka turerna Àr en trailcykel vad du behöver.

  • Fat tire-cyklar (bĂ€st för cykling i snö och sand)

Fat tire-cyklar ger bra dragkraft i sand och snö. DÀcken Àr breda och betryggande förlÄtande nÀr du cyklar genom terrÀngen. I genomsnitt Àr dÀcken 3,7 tum till 5 tum breda.

  • Mountainbike för utförsĂ„kning/free ride (bĂ€st för de tuffaste nedfarterna)

Downhill-racemotorcyklar Àr utformade för knagglig terrÀng och branta fallhöjder. Om du dessutom Äker pÄ stigar som krÀver hög hastighet behöver du en downhillcykel.

Du bör bÀra kroppsskydd nÀr dÄ du möter mycket hopp och stenar. Cyklarna har 18 cm 20 cm fjÀdringsresning, medan spÄrhuvudröret har 65 graders resning. De hÀr cyklarna tenderar att vara slappa och ger dig sjÀlvförtroende för att ta dig an brant terrÀng. Det finns inte en chans att du kan trampa den hÀr cykeln uppför en backe.

  • All-mountain- eller Enduro-bergcyklar

Enduro mountainbikes har en 16-18 cm lĂ„ng fĂ€ste – du kan anvĂ€nda dem pĂ„ branta backar och knaggliga offpistleder. De flesta mountainbikes har 27,5″ eller 29″ hjul för nedförsbackar och klĂ€ttringar. Och eftersom den mest kritiska delen av körningen Ă€r gravitationsassisterad ger cykeln bĂ€ttre dragkraft vid kurvtagning.

Till Sist

Letar du efter en cykel för att ta dig ut pÄ stigarna? Att köpa din första cykel ska inte vara en komplicerad sak. Se till att följa guiden ovan för att se till att du vÀljer en maskin som ger den perfekta körningen.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button