Välmående

Matsmältningsenzymer Bäst i Test 2024

Kosttillskott med matsmältningsenzymer har visat sig vara bra för att lindra matsmältningsproblem och för att hantera matsmältningsstörningar. När du väljer vilket tillskott du ska köpa finns det några viktiga punkter som du bör tänka på. Välj alltid helt naturliga, växtbaserade kosttillskott utan tillsatser eller fyllmedel.

Lär dig allt värt att veta om matsmältningsenzymer längre ner i artikeln!

I vårat test har vi jämfört de populäraste och bästa kosttillskotten med matsmältningsenzym och här ser ni resultatet:

Bäst i Test
enzymkomplex enzym vital
4.9/5
Hjälper matsmältningen
Premium
4.9/5
Mot sur mage
Prisvärd
4.7/5
Hjälper matsmältningen
Billig
4.7/5
Spjälkar fibrer & laktos

Köpguide Matsmältningsenzym Bäst i Test

Matsmältningsenzymer produceras i mag-tarmkanalen för att bryta ner maten vi äter. På så sätt kan vi sedan ta upp näringsämnen från maten, t.ex. vitaminer, mineraler, fettsyror och proteiner. Tillskott av matsmältningsenzymer kan vara särskilt fördelaktiga om en person har enzymbrist och kan bidra till att förbättra tarmstörningar, t.ex. irritabelt tarmsyndrom (IBS). Här diskuterar vi hur matsmältningsenzymer fungerar, samt vilka några av fördelarna med att använda kosttillskott med matsmältningsenzymer är och punkter att tänka på när man använder dem.

Tänk på Följande när du Köper Kosttillskott med Matsmältningsenzymer

Det finns några viktiga punkter att ta hänsyn till när du väljer ett kosttillskott med matsmältningsenzymer som är rätt för dig.

Tänk på följande:

Källan till Enzymer

Det är viktigt att välja enzymer som kommer från de bästa källorna. Till exempel brukar växtbaserade enzymer fungera bättre än animaliska. Det finns många sätt som växtbaserade kosttillskott utmärker sig på, till exempel att de är mer miljövänliga, mer lättsmält och fungerar för att ge bättre effekter. De hjälper också till att reglera pH-syran och kroppstemperaturen, vilket gör att de lättare kan absorberas genom matsmältningssystemet.

Kontrollera alltid att det finns forskning som visar att de har positiva effekter på tarmhälsan, vilket du kan göra genom att följa dem som har rekommenderats av en läkare eller dietist. Det är också bäst att välja kosttillskott som är helt naturliga och undvika sådana som har tillsatta ingredienser eller fyllmedel.

Den Form som Enzymerna Kommer i

Tabletter har i allmänhet ett skyddande hölje som gör det svårare för kroppen att smälta dem. Försök därför att välja de som kommer i kapselform i stället. Kosttillskott med matsmältningsenzymer som säljs i kapselform är formulerade under mindre hårda förhållanden, vilket gör dem lättare att absorbera.

Aktiviteten hos Enzymerna

Om du väljer att använda mer potenta kosttillskott med högre aktivitetsnivåer kan du minska den dos du behöver ta. Faktorer som är involverade i aktiviteten är bland annat pH-värdet, temperaturen, koncentrationen och mängden av de kosttillskott som tas. Du bör alltid försöka undersöka denna information för att hjälpa dig att fatta bästa möjliga beslut när du väljer dina kosttillskott.

Så Fungerar Matsmältningsenzymer

Ett matsmältningsenzym är ett protein som kroppen tillverkar i matsmältningskanalen för att bryta ner maten till mindre partiklar som sedan kan absorberas så att vi kan få i oss näring. Saliv som produceras av munnen är involverad i den nedbrytningsprocess som är inblandad här. Majoriteten av matsmältningsenzymerna produceras av bukspottkörteln. Även om en del också skapas i tarmen, munnen och magsäcken.

Här är några av dessa enzymer och deras funktioner:

 • Amylas: bryter ner större sockermolekyler till mindre molekyler.
 • Lipas: bryter ner komplexa fettsyrastrukturer till mindre, mer lättsmälta strukturer, t.ex. glyceridmolekyler.
 • Pepsin: bryter ner protein som finns i animaliska källor som kött, mejeriprodukter och ägg till peptidmolekyler.
 • Trypsin: bryter ner protein till mindre aminosyror.
 • Laktas: bryter ner det socker som finns i mjölk och som kallas laktos.


Dessa enzymer kan hittas i form av kosttillskott med matsmältningsenzymer. Dessa kosttillskott säljs ofta i tablett- eller pillerform och kan hittas i många hälsokostbutiker eller på nätet. De kan bli användbara för dem som lider av uppblåsthet, gaser, förstoppning eller andra problem i samband med nedsatt matsmältningsfunktion. De som kommer i kapselform absorberas i allmänhet lättare. Om du kan hitta information om enzymernas aktivitetsnivå är detta också till hjälp. Välj alltid de med högst aktivitetsnivå och styrka när du kan.

Fördelar med Kosttillskott med Matsmältningsenzymer

Det finns ett antal sätt på vilka kosttillskott med matsmältningsenzymer kan vara till nytta för dem som lider av matsmältningsstörningar. Dessa inkluderar:

 • Förbättringar av matsmältningen.
 • Bättre absorption av näringsämnen och bättre övergripande näringsstatus.
 • Färre symtom som gas, uppblåsthet och matsmältningsbesvär efter att ha ätit
 • Lättare att bryta ner livsmedel som vanligtvis är svåra att smälta
 • Bättre nedbrytning av fetter, proteiner och kolhydrater
 • Förbättrad hälsa i tjocktarmen


Eftersom alla dessa symtom är förknippade med IBS sägs kosttillskott med matsmältningsenzymer kunna förbättra detta tillstånd.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button