Elektronik

Bästa Routern för Fiber 100/100 [2024]

Den viktigaste utrustningen för de flesta hemnätverk är WiFi-routern. Det fanns en tid då de flesta hemmanätverk enbart använde trådbunden teknik, men med alla de prylar som finns tillgängliga idag är WiFi ett måste. Och även om det verkar som om det skulle vara en ganska enkel process att välja en Wi-Fi-router kan det vara en svår uppgift att välja den bästa routern för fiber 100/100. I denna artikeln kommer vi att hjälpa dig att välja rätt router för just dina behov!

Först ska vi ta och kika på våra favoriter av de bästa routrarna för fiber 100/100 på marknaden i olika prisnivåer:

Bäst i Test
tp link archer ax72 ax5400 router
5/5
Trådlös Wifi 6 Dual-Band / OFDMA / Mu-Mimo
Premium
5/5
Trådlös AX Triple-Band / 5-portsswitch / Mu-Mimo
Prisvärd
4.6/5
Trådlös Dual-Band 802.11ac / 4×4 Wave 2 AP
Billig
4.5/5
Trådlös Wifi 6 / Dual-Band / 4-portsswitch

Köpguide: Bästa Routern för Fiber 100/100

Vilka funktioner bör du leta efter i en router för 100 Mbps internet? Numera kan moderna routrar göra mycket mer än att bara ansluta en enhet till internet. Därför kommer den bästa routern för alla trådlösa hastigheter sannolikt att ha dualbands-WiFi eller bättre för att stödja flera anslutna enheter. Därefter har de bästa routrarna för 100 Mbps gott om processorkraft för att hantera data och nätverksfunktioner. De flesta experter föreslår en router med minst 256 MB minne. De bästa routrarna en dessutom alltid utmärkt räckvidd!

Vad du ska tänka på när du köper en Router för Fiber 100/100

Det finns faktiskt en hel del att tänka över innan du köper en ny router, och vi kommer nu att gå igenom de viktigaste detaljerna:

ISP-Routern

Om du är som de flesta är det troligt att din internetleverantör antingen har försett dig med en router eller erbjudit dig att hyra den. Om din Internetleverantör har kombinerat routern med din Internettjänst har du kanske inget annat val än att använda deras router. Men om din internetleverantör tar ut en hyresavgift för att använda sin utrustning tillåter han dig förmodligen att köpa och använda din egen router.

För att du ska kunna ansluta till Internet måste din internetleverantör förse dig med ett modem. Därför har många routrar som erbjuds av Internetleverantörerna ett modem inbyggt i dem. Om du tar dig tid att räkna ut hur mycket du kommer att spendera under ett år för routern som du hyr från din internetleverantör, kommer du att upptäcka att du i allmänhet kan hitta en router av högre kvalitet till ett billigare pris.

Du måste dock kontakta din internetleverantör eftersom de i allmänhet har en lista över enheter som är kompatibla med deras nätverk. Om du väljer att köpa en egen router måste du antingen se till att den innehåller ett modem eller att du köper ett modem separat. Utan modem kommer du nämligen aldrig att kunna ansluta till Internet.

Att köpa ett eget modem och en egen WiFi-router kan visserligen inte garantera bättre uppkoppling, men det kan hjälpa dig att spara pengar. Dessutom finns det många funktioner i olika routrar som inte finns i de enheter som tillhandahålls av internetleverantören. I slutändan kommer du att kunna ha mer kontroll över ditt hemnätverk och vem eller vad som ansluter till det.

Trådlösa Standarder

Under de senaste decennierna har trådlösa standarder ändrats flera gånger. Tidigare använde de flesta enheter enbart IPv4-adresser, men nyare enheter kan också ansluta via IPv6-adresser. Som ett resultat av detta kanske du vill titta på att köpa en WiFi-router som kan hantera både IPv4 och IPv6.

För närvarande använder de flesta enheter 802.11ac-standarder för snabbare anslutningar. Detta kan skapa problem eftersom många av de billigare trådlösa routrar som tillhandahålls av internetleverantörer endast använder 802.11n-standarden. Detta leder till att din anslutning blir begränsad. Detta gäller särskilt när ISP-paket inkluderar hastigheter på mer än 100 Mbps. Den äldre 802.11n-standarden klarar inte av att hantera dessa högre hastigheter, och därför tenderar anslutningarna att bli flaskhalsar vid routern.

Routerens Livslängd

Precis som med alla andra elektroniska enheter begränsas hållbarheten hos en router av hur den används. Hem som har fler enheter och som använder högre hastigheter kommer att leda till snabbare nedbrytning av utrustningen. När enheten värms upp av användning försämras långsamt anslutningarna för alla mikroskopiska komponenter inuti. Så småningom kommer din router att sluta fungera helt och hållet.

Som tur är för de flesta brukar strömförsörjningen till routern ge upp långt innan själva routern. Om du har haft internet i flera år är det troligt att du har köpt flera adaptrar till din router. Att använda en felaktig adapter kan också minska livslängden på vilken elektronisk utrustning som helst. Som ett resultat av detta kan du behöva köpa en ny WiFi-router bara för att din gamla enhet inte längre fungerar på topp.

Pris

Beroende på dina särskilda behov finns det ett antal olika alternativ som du kan välja mellan. Budgetvänliga Wi-Fi-routrar är lätt tillgängliga och kan i allmänhet köpas för mindre än vad det kostar att tanka bilen. Men i andra änden av spektrumet kan de mer avancerade smarta Wi-Fi-routrarna kosta lika mycket som en hel veckas inkomst.

Som tur är behöver de flesta hemanvändare inte köpa några avancerade enheter. Till att börja med sker utvecklingen av trådlös teknik så snabbt att dagens topputrustning så småningom blir morgondagens budgetvänliga utrustning. Om du inte bygger ett trådlöst nätverk av kommersiell kvalitet finns det därför ingen ekonomisk fördel med att köpa de högre enheterna.

Gigabit-Anslutning

Om du bor långt från stadsgränsen är det troligt att du fortfarande är ansluten via en gammal koppartråd. Dessa långsammare, föråldrade kommunikationssystem kan inte erbjuda extremt snabba hastigheter. Ju närmare stadsgränsen du kommer, och ju större staden är, desto större är dock chansen att du hittar fiberoptiska anslutningar.

Många större städer i landet har redan börjat installera fiberoptiska nät för att ge sina kunder gigabithastigheter. Om du bor i en stad som erbjuder fiberanslutningar kan du därför titta på en WiFi-router som erbjuder gigabitanslutning. För att spara pengar erbjuder de flesta internetleverantörer inte routrar med gigabitanslutning.

Dubbelt eller Enkelt Band

Det finns två olika huvudband som trådlösa routrar kan arbeta på. Det lägre bandet, 2,4 GHz, är ett av de mest använda Wi-Fi-banden. På grund av det stora antalet enheter, inte bara i ditt hem utan även i grannskapet runt ditt hem som använder 2,4 GHz, är bandbredden ofta mycket rörig och bullrig.

Det övre bandet, 5 GHz, är det minst utnyttjade bandet. Därför är det mycket mindre överbelastning i 5 GHz-bandet än i 2,4 GHz-bandet. När det är mindre trängsel blir det mindre störningar, och därför kan du få en snabbare anslutning via den trådlösa routern. Och även om många routrar endast är inställda för enkelbandsdrift ger en router med dubbla band dig mer funktionalitet.

Utbud

När det gäller en vanlig WiFi-router är det svårt att övervinna begränsningarna i räckvidden. Många människor resulterar i ett antal möjliga monteringsplatser för att få bättre uppkoppling i hela hemmet. En av de första sakerna som någon gör, är att flytta sin router till en mer centraliserad plats. Därifrån kan den flyttas upp på en översta hylla eller till och med monteras högst upp på väggen.

Men hur du än försöker utöka räckvidden för en standardrouter från en internetleverantör finns det alltid platser som signalen inte når. Det finns många faktorer som påverkar hur långt en trådlös router kan nå. Väggarnas tjocklek och material kan antingen absorbera eller reflektera signaler. Ju mer en signal studsar runt, desto svagare blir den. Om du därför fortfarande har en del av huset där du fortfarande inte kan få en signal, kan du behöva använda dig av en signalförlängare eller repeater.

Uppgradering av Nätverk

Märkligt nog finns det ett antal äldre trådlösa routrar som kan omvandlas till signalförlängare. Så länge din gamla router fortfarande är i gott skick kan du konvertera den så att den kan användas som en trådlös brygga i ditt hem. Detta ger dig ytterligare en sändnings- och mottagningspunkt som effektivt förlänger nätverkets totala räckvidd.

USB-Portar

Det fanns en tid då du var tvungen att förlita dig på ett trådbundet nätverk. Det innebar att alla enheter i hemmet som du ville ansluta till nätverket måste anslutas via en Ethernet-kabel. Med tiden började Wi-Fi-routrar integrera USB-portar. Dessa portar är inte till för att ladda dina favoritenheter, utan ger snarare en punkt för att ansluta en skrivare eller till och med en nätverkslagringsenhet. Om du någonsin har funderat på att inrätta en centraliserad lagringsplats, där du kan lägga alla familjens favoritfilmer så att de kan ses var som helst i huset, behöver du en trådlös router som ger möjlighet att ansluta en NAS.

När allt är sagt kan det också vara bra att veta att det finns många olika alternativ och funktioner för trådlösa routrar idag. Genom att veta vilka behov du har kan du begränsa dina alternativ och fatta ett bättre välinformerat beslut.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button